Ученици млађих разреда наше школе са својим наставницима су 22.јуна 2022. године извели  једнодневну екскурзију на релацији Котража – Бранковина – манастир Лелић – Ваљево- Котража.

Када су сви услови испоштовани, полиција је дозволила полазак. За време путовања, владала је весела атмосфера међу децом. У аутобусу је био водич који је благовремено давао информације деци о местима које ћемо посетити и њивовој важности.

Екскурзију започињемо поласком из Котраже у 7 часова, преко планине Јелице и прављењем краће паузе у Чачку за доручак.  Затим се возимо до Бранковине и у њу стижемо око 11часова.

Бранковина се налази десетак километара северно од Ваљева. Мали је број и већих места која су оставила тако снажан печат на српској историји и култури као ово прелепо и живописно место. По доласку у Бранковину кустос нас је упутио у културо-историјски комплекс који обухвата цркву Св.Архангела Михаила и Гаврила-задужбину Проте Матеје Ненадовића, Протину школу, сада Музеј школства у Првом срспском устанку, Десанкину школу са музејском поставком посвећеној великој песникињи, стару судницу, вајат породице Ненадовића и Десанке Максимовић, као и старе куће- собрашице у прелепој порти бранковачке цркве. Ученици су на гробу наше песникиње рецитовали њене песме, а затим су у музејској школи замишљали како се некада учило и писали су гушчјим пером и крижуљом по таблици, њихов доживљај је био потпун.

Пут нас је даље навео у манастир Лелић, где стижемо око 12 часова. Поменути манастир се налази у истоименом селу у околини града Ваљева. У манастиру нас је дочекао монах који нас је упутио да је то задужбина владике Николаја Велимировића чије су мошту ту пренешене из Америке 1996. године, а које смо могли да целивамо. Упознати смо да је овај манастир освећен на Преображење 1929.године и првобитно је служио као парохијска црква, а од 1996.године претворен је у манастир Светог Оца Николе у Лелићу.

У Ваљево на ручак смо стигли око 13 часова. Затим смо се упутили ка центру града Ваљева, прошли смо Тешњаром-улицом која на списку туристичких знаменитости заузима прво место. Поменута улица је грађена  у српско-балканском стилу 18.и 19.века. Ова градска четврт смештена је на десној обали реке Колубаре, а позната је и по Тешњарским данима који се одржавају сваке године крајем августа.

Око 14 часова стигли смо у ваљевски народни музеј који садржи сталну  поставку времеплова комбинације класичних начина музејске презентације и модерних метода амбијенталне и догађајне реконструкције, како нам је тамошњи кустос објаснио. Ученици су овде били јако заинтересовани и одушевљени гледајући и дивећи се различитим музејским предметима.

Након тога смо прешли у Муселимов конак, најстарију зграду у Ваљеву грађену у 18.веку. Ту нас је дочекао љубазан кустос који нам је показао две поставке везане за сечу кнезова, догађај везан за повод Првог српског устанка. Посебну пажњу нам је привукла поставка у подруму конака где су били затворени кнезови Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин, а ученици су додатна сазнања могли да стекну преко аудио записа о догађајима из Муселимовог конака.

На крају посете Ваљеву ученици су имали слободно време за шетњу и рекреацију у парку, а пре тога за упознавање са споменицима Живојина Мишића и Десанке Максимовић. Ту смо забележили и групне фотографије као подсетник на ову екскурзију и једно ново и значајно искуство. Из Ваљева смо кренули за Котражу око 16 часова и безбедно допутовали на одредиште око 19 часова. Лепо време и расположење ученика и наставника било је заступљено током целе екскурзије. Планирани васпитно-образовни циљеви и задаци су реализовани.

Циљ екскурзије, као облика образовно- васпитног рада, је упознавање ученика са појавама и односима у природној и друштвеној средини, упознавање са културним, историјским и духовним наслеђем и привредним достигнућима краја који обилазе.

 

адреса

Котража,  32235 Котража

Telefon i E-mail

032 856 113   mail    oskotraza@gmail.com

Директор школе

Милан Сарић