Реч две о Котражи

od strane | дец 21, 2021 | О нама

Cilniar Dušan Silni imao je svoje imanje u Dragačevu koje su čuvali hrti i nekoliko vojnika.Jednom prilikom car  se pojavio na svom imanju.Čuvari su spavali pošto su se prethodne noći napili rujnog vina.Kada se jedan od njih probudio,povikao je Ko nas traži, Ko traži i tako nastade Kotraža nekada Opština, a sada samo Mesna zajednica sa  naseljenim mestima Kotraža, Pšanik i Beli Kamen  koje pripadaju opštini Lučani, smeštena sa obe strane Vučkovičko-Kotraške reke.

  Kotraža sada ima oko 1350 stanovnika sa 480 domaćinstava koji se većim delom bave poljoprivredom, mada je i privatni sektor u porastu tu treba istaći  četiri veće hladnjače i  pet manjih kapaciteta koje se bave otkupom, zamrzavanjem i prodajom  voća.Tu treba dodati i jedno preduzeće koje se bavi teškom konfekcijom i jedan autoservis i Veterinarsku stanicu. Od institucija  postoje OŠ Kotraža, Mesna kancelarija, Ambulanta, Mesna zajednica.
Preko puta OŠ nalazi se Crkva, a druga je u zaseku Čakarevići. U Kotraži se nalazi izvor mineralne vode koji je za sada samo izvor, a nadamo se da će u skorijoj budućnosti  izrasti u banjsko lečilište.Nadamo se da će se broj stanovnika povećavati i da će škola biti puna đaka.

адреса

Котража,  32235 Котража

Telefon i E-mail

032 856 113   mail    oskotraza@gmail.com

Директор школе

Милан Сарић