Критеријуми оцењивања Српски језик-шести и осми разред

od strane | дец 6, 2021 | Српски језик и књижевност

Критеријуми оцењивања 6.разред

Оцена 5 –добија ученик који је у стању да.: 1.примењује знања,самостално и на креативан начин објашњава и критички анализира сложене садржаје и информације процењује вредност идеја и ставова;

  1. бира,повезује различите врсте и изворе података;

3.аргументује решења,ставове и одлуке;

4.решава проблеме на више начина;

5.доприноси групном раду идејама,организује поделу задатака;

  1. уважава препоруке за напредовање и реализује их.

Оцена 4-добија ученик који: –логички и самостално тумачи сложене целине илнформације –повезује садржаје из различитих области са ситуацијама из живота –уме да анализира проблем,изврши избор поступака у решавању проблема –преппоруке за напредовање углавном реализује.Оцена 3 –Ученик добија-разуме и самостално објашњава основне појмове и везе између њих.-уме да формулише своје ставове,процене  и одлуке и објасни начин како је дошао до њих –извршава додељене задатке угрупи –планира и организује краткорочне активностиуважава препоруке за напредовање и делимично их реализује.

Оцена 2:- Познаје кључне појмове и информације и повезује их на основу задатог критеријума усвојио је одговарајућу терминологију –закључује директно на основу п9ређења ианалогије са конкретним примером –исказује свој став, –решава једноставније проблемске ситуације.

Оцена 5:- Ученик који у потпуности самостално испуњава захтеве који су утврђени на основном и средњем нивоу и већину захтева са напредног нивоа,уз веома висок степен ангажовања.

 

Критеријуми оцењивања-8.разред
Српски језик
Књижевност:
Одличан(5):Разликује аутора дела од лирског субјекта;одређује функције стилских фигура;одређује и именује врсту стиха и строфе,изражава свој став о конкретном делу и аргументативно га образлаже;повезује књижевноуметничке текстове са другим текстовима који се обрађују у настави;одређује тему,мотиве, врши језичко-стилску анализу,карактеризацију ликова.
Врло добар(4):Разликује аутора дела од лирског субјекта;именује врсту стиха и строфе;изражава свој став о конкретном делу;повезује дело са другим делима која се обрађују у настави;анализира дело.
Добар(3):Повезује дело из обавезне лектире са временом у којем је настало;разликује књижевнонаучне врсте;разликује облике казивања;одређује тему,мотиве, идеју.
Довољан(2):Препознаје стилске фигуре;уочава основне елементе књижевноуметничког текста.
Граматика:Одличан(5):Познаје гласовне промене;зна и доследно примењује акценатску норму;познаје подврсте речи,користи терминологију у вези са врстама речи и њиховим граматичким категоријама;одређује значења речи на основу њиховог састава ,контекста у коме су употрбљене или на основу њиховог порекла;зна значења речи и фразеологизама и правилно их употребљава;познаје главна значења падежа и правилно их употрбљава;познаје главна значења глаголских облика.
Врло добар(4):Познаје гласовне промене;познаје акценатску норму;познаје граматичке категорије речи;познаје главна значења падежа и глаголских облика.
Добар(3):Препознаје главна значења падежа у синтагми и реченици,препознаје главна значења глаголских облика,одређује реченичне и синтагматске скупове у сложенијим примерима.
Довољан(2):Препознаје синтаксичке јединице;разликује основне врсте независних реченица;препознаје синонимију,хомонимију,антонимију,служи се речницима.
Писано изражавање:Одличан(5).Пише резиме дужег или сложенијег текста;зна и доследно примењује правописну норму;пише резиме дужег или сложенијег текста;саставља аргументативни текст, пише приказ књиге, расправу.Врло добар(4):Доследно примењује правописну норму;саставља експозиторни текст;саставља аргументативни текст.
Добар(3):Зна и примењује правописну норму;саставља наративни,дескриптивни текст,пише резиме краћег и једноставнијег текста.
Довољан(2):Саставља разумљиву, граматички исправну реченицу;саставља једноставан наративни и дескриптивни текст;текст организује у смисаоне целине;примењује правописну норму у једноставнијим примерима.

адреса

Котража,  32235 Котража

Telefon i E-mail

032 856 113   mail    oskotraza@gmail.com

Директор школе

Милан Сарић