Критеријуми оцењивања од 1. до 4.разреда

od strane | нов 9, 2021 | Документа школе, Разредна настава I-IV, Родитељи

Наставни предмет: ЛИКОВНА КУЛТУРА Разред: други (2.)
Циљ: Циљ васпитно-образовног рада у настави ликовне културе јесте да се подстиче и развија учениково стваралачко мишљење и деловање у складу са демократским опредељењем друштва и карактером овог наставног предмета.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.      КРЕТАЊЕ ОБЛИКА У ПРОСТОРУ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Опажа различите облике кретања у простору у односу на статичне облике. Зна да именује различите врсте кретања у простору. Користи ликовне технике којима представља опажено.  Дефинише облике кретања у простору  и представља покрет разним ликовним техникама. Самостално дефинише облике кретања у простору, креативно представља покрет разним техникама.
2.      ДЕЈСТВО СВЕТЛОСТИ НА КАРАКТЕР ОБЛИКА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уочава карактер светлости и сенке, препознаје силуету успева да је опцрта и украси. Зна да разликује природну и вештачку светлост, сенку и силуету и представља их разним техникама. Закључује о настанку сенке (сопствене и бачене), силуете, схвата однос фигуре и позадине и представља их разним техникама . Самостално закључује о настанку сенке (сопствене и бачене), силуете, схвата однос фигуре и позадине и креативно остварује стваралачке задатке.
3.       АМБИЈЕНТ –СЦЕНСКИ ПРОСТОР  

ДОВОЉАН (2)

 

ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Опажа и препознаје различите амбијенте, уочава основни карактер сценског простора. Уочава карактеристике разних амбијената, представља сцене амбијената служећи се различитим ликовним техникама. Успешно препознаје карактеристике разних амбијената, представља сцене амбијената служећи се различитим ликовним техникама. Веома успешно опажа детаље и карактеристике различитих амбијената, креативно осмишљава сценографију и израђује декоративне предмете и реквизите.
4.ЛЕПО ПИСАЊЕ СА КАЛИГРАФИЈОМ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Разликује криве, праве, уске широке, косе, положене линије. Повлачи их, пише слова покушавајући да користи елементе калиграфије. Зна и користи различите врсте линија при писању слова, иницијала и имена (латиницом и ћирилицом). Зна и успешно користи различите врсте линија при писању слова, иницијала и имена (латиницом и ћирилицом). Израђује разгледнице и позивнице. Креативно и декоративно пише, налази маштовита решења при изради разгледница, позивница, постера и привезака.
5. КОНТРАСТ(као мотивација за опажање облика) ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уочава  контрасте, природне и вештачке облике, именује их и представља једноставним техникама. Опажа контрасте, природне и вештачке облике, разуме целину и делове, обрађене и необрађене материјале и долази до адекватних решења. Успешно уочава контрасте, разуме целину и делове, обрађене и необрађене материјале , процесе слагања и разлагања и долази до адекватних решења. Разуме и успешно уочава контрасте, процесе слагања и разлагања, стваралачки остварује декоративна решења.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
6. ИНДИВИДУАЛНО КОРИШЋЕЊЕ РАЗЛИЧИТИХ МАТЕРИЈАЛА ЗА РАД (паковање) ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Разликује и препознаје различите материјале за рад и уочава њихову примену за паковање.  Уочава карактеистике различитих матријала и користи их за паковање. Успешно уочава карактеистике различитих матријала и користи их за паковање. Самостално, креативно користи различите материјале и долази до веома маштовитих примена при паковању
7. РАЗНЕ ВРСТЕ ЗНАКОВА И СИМБОЛА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје и уочава симболе, знакове и представља их. Опажа опште присуство знаковности у нашем окружењу, успешно их представља и осмишљава. Потпуно разуме значај и сврху симбола  и  знакова, уочава поруке и могућности преношења симболике. Користи их при изради  грба, рекламе и ознаке. Самостално и потпуно разуме значај и сврху симбола  и  знакова. Уочава смисао  поруке и могућности преношења симболике. Веома креативно их користи при изради  грба, рекламе и ознаке.
8. ЈЕДНОБОЈНА КОМПОЗИЦИЈА УПОТРЕБНИХ ПРЕДМЕТА(клуаж) ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје једнобојне композиције различитих употребних предмета, комбинује покушавајући  да направи рељеф (клуаж). Познаје карактеристике клуажа и средства помоћу који их прави. Спаја и раздваја, додаје и долази до решења. Успешно користи различите употребне предмете и повезује их у логичку целину. Веома успешно користи различите употребне предмете, повезује их у логичку целину на креативан и маштовит начин.
9. ЗАМИШЉАЊА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Помоћу маште замишља и ствара Успешно замишља, описује и дочарава  доживљај који је продукт маштања користећи различите технике. Успешно дочарава богату машту, осмишљава и представља замишљене ликове. Веома успешно и креативно дочарава богату машту, осмишљава и представља ликове из замишљене бајке.
10. ПРЕОБЛИКОВАЊЕ МАТЕРИЈАЛА ИЛИ ПРЕДМЕТА ЊИХОВИМ СПАЈАЊЕМ ( везивањем) ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уочава предмете из околине настале спајањем и покушава да створи нов облик спајањем различитих предмета. Схвата начине настанка појединих предмета, успешно преобликује материјале и прави другачије облике.

 

Успешно спаја различите материјале. Самостално трага  и долази до веома креативних решења, стварајући нове предмете..

 

Веома успешно  и креативно спаја различите материјале. Стваралачки трага  и долази до веома маштовитих и креативних решења.

 

 

 

 

Наставни предмет: МАТЕМАТИКА Разред: други (2.)
Циљ: Циљ наставе математике да ученици усвоје елементарна математичка знања која су потребна за схватање појава и зависности у животу и друштву; да оспособи ученике за примену усвојених математичких знања у решавању разноврсних задатака из животне праксе, за успешно настављање математичког образовања и за самообразовање; као и да доприносе развијању менталних способности, формирању научног погледа на свет и свестраном развитку личности ученика.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.       Природни бројеви до 100 ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Ученици препознају и разликују природне бројеве до 100.

Сабирају и одузимају једноцифрене и двоцифрене бројеве.

Уочавају непознати сабирак, умањеник и умањилац. Препознају  и разликују множење и дељење и знају једноставније облике ових операција, уочавају непознати чинилац, дељеник у делилац.

Уочавају да постоји  редослед рачунских операција и уз мању помоћ решава изразе.

 

Зна и уме да сабира и одузима једноцифрене и двоцифрене бројеве до 100.Уме да одреди непознати сабирак, умањеник и умањилац.

Зна таблицу множења и дељења, одређује непознати чинилац, дељеник и делилац.

Зна редослед рачунских операција и решава текстуалне задатке помоћу израза.

Зна основна својства рачунских операција.

Самостално сабира и одузима једноцифрене и двоцифрене бројеве до 100. Успешно одређује непознати сабирак, умањеник и умањилац. Успешно користи таблице множења и дељења и одређује непознати чинилац,  дељеник и делилац.

Логички закључује, поставља изразе и решава текстуалне задатке са више операција. Саставља текстуалне задатке на основу постављених израза. Користи основна својства рачунских операција.

Самостално и прецизно сабира и одузима једноцифрене и двоцифрене бројеве до 100. Са лакоћом одеђује непознати сабирак , умањеник и умањилац. Вешто користи таблице множења и дељења и одређује непознати чинилац, дељеник и делилац. Са лакоћом, логички закључује, поставља изразе и решава текстуалне задатке са више операција. Примењује знања при решавању тежих проблемских задатака. Креативно  саставља задатке и примењује са ситуацијама из животне праксе.
2.      Геометријска тела и фигуре ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Ученици именују основна геометријска тела и фигуре. Користе прибор за цртање истих. Препознају и разликују криве, праве, отворене и затворене линије. Упоређују предмете по ширини, висини и дебљини.

 

Зна разлику између тела и фигура, разликује их по особинама. Користе прибор за цртање.

Разликују и цртају све врсте линија користећи мере за дужину.

Решавају  једноставне геометријске задатке.

Зна и уочава разлику између тела и фигура, разликује их по особинама и цртају помоћу прибора.

Вешто користи прибор и јединице мере за дужину.

Знање примењује решавајући занимљиве и теже геометријске задатке.

Самостално и веома прецизно разликује,описује и црта геометријска тела и фигуре. Вешто користи прибор и јединице мере за дужину.

Знање примењује решавајући занимљиве и теже геометријске задатке повезујући их са животном праксом..

 

Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК Разред: други (2.)
Циљ: Циљ наставе српског језика јесте да ученици овладају основним законитостима српског књижевног језика на којем ће се усмено и писмено правилно изражавати, да упознају, доживе и оспособе се да тумаче одабрана књижевна дела, позоришна, филмска и друга уметничка остварења из српске и светске баштине.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.       ЈЕЗИК ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ именује и разликује глас, слог и реченицу,  делове реченице. Уз помоћ уочава именице и глаголе, род, број именица и глаголска времена.

Уочава велико слово, знаке интерпункције, речцу ЛИ и НЕ и основне скраћенице. Овладавају читањем и писањем латинице.

 

Препознају реченицу по облику и значенју. Препознају главне делове реченице. Уочавају именице (род и број), глаголе и њихова временa као и њихове облике. Знају да користе велико слово, знаке интерпункције. Уочавају речце ЛИ и НЕ и скраћенице. Растављају речи на крају реда, пишу адресу. Пишу и читају латиницу. Одређују и пишу реченице по значењу и облику. Одређују главне делове реченице. Самостално одређују  род и број именица и глаголске облике. У писању поштују граматичка и правописна правила. Користе правилно велико слово, знаке интерпункције и скраћенице; речцу ЛИ и НЕ, растављају речи на крају реда, примењују писање адресе. Пишу и читају латиницу. Самостално одређују и пишу реченице по значењу и облику. Самостално и успешно одређују главне делове реченице. Самостално одређују  род и број именица и глаголске облике. У писању вешто примењују велико слово, знаке интерпункције и скраћенице; речцу ЛИ и НЕ, тачно растављају речи на крају реда, примењују писање адресе. Веома успешно користе латиницу.
2.      КЊИЖЕВНОСТ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Чита  наглас и у себи. Уочава ликове и догађаје у тексту. Разликује поезију од прозе.

Препознаје драмски текст.

Знају и користе технике читања текста са разумевањем прочитаног. Умеју да уоче целине у тексту,  ликове, особине, хронологију догађаја. Разумеју основну поруку текста.

Препознају лирски,  драмски и епски текст.

Самостално користе технике читања и саопштавају утиске о прочитаном.

Уочавају целине у тексту,  ликове, особине, хронологију догађаја и самостално долазе до поруке текста.

Знају разлике лирског,  драмског и епског текста.

Самостално и зналачки користе технике читања, саопштавају утиске о прочитаном, закључују и заузимају критички став о ликовима, догађајима и самостално долазе до поруке текста повезујући је са свакодневним животом.

Схватају одлике лирског, драмског и епског текста.

 

Наставни предмет: МУЗИЧКА КУЛТУРА Разред: други (2.)
Циљ:

– развијање интересовања, музичке осетљивости и креативности;

– оспособљавање за разумевање могућности музичког изражавања;

– развијање осетљивости за музичке вредности упознавањем уметничке традиције и културе свога и других народа.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.      ИЗВОЂЕЊЕ МУЗИКЕ(певање и свирање) ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ  пева учене песме по слуху.

Препознаје и уочава различите музичке игре и уз помоћ их  изводи.

Уз помоћ уочава и препознаје појмове из музичког речника.

Препознаје и уз помоћ обележава такт у складу са темпом извођења. Уз помоћ користи удараљке, изводи ритам  мелодије пљескањем, несигурно понавља краћи ритмички мотив и уз помоћ свира(металофон).

Зна учене песме по слуху.

Уме да изводи музичке игре.

Уочава и препознаје појмове из музичког речника.

Углавном зна  да обележава такт покретом у складу са темпом извођења.

Користи удараљке.

Уме да изводи ритам  мелодије пљескањем.

Уме да  понови  краћи задати ритмички мотив и, уз повремену помоћ свира на инструменту (металофон).

Самостално пева учене песме и изводи музичке игре.

Примењује учене појмове из музичког речника.

Обележава такт у складу са темпом извођења.

Зналачки користи удараљке, вешто прати  ритам  мелодије пљескањем.

Тачно понавља дужи ритмички мотив.

Самостално свира на инструменту (металофон).

Самостално пева учене песме и креативно изводи музичке игре. Вешто примењује учене појмове из музичког речника.

Сигурно и вешто обележава такт у складу са темпом извођења.

Зналачки користи удараљке, вешто прати  ритам  мелодије пљескањем.

Са сигурношћу тачно понавља дужи ритмички мотив.

Са сигурношћу користи инструмент.

 

2.      СЛУШАЊЕ МУЗИКЕ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ препознаје и именује слушане композиције за децу.

Уз помоћ разликује тонске боје, темпо, динамику и расположење у слушаним народним песмама и играма.

Уз помоћ препознаје појмове из музичког речника.

 

Углавном зна  називе слушаних композиција народних песама и игара.

Уме да разликује тонске боје, темпо, динамику и расположење у слушаним делима.

Препознаје појмове из музичког речника.

Зна називе слушаних композиција народних песама и игара.

Самостално закључује разликујући тонске боје, темпо, динамику у слушаним делима.

Зна  појмове иу музичког речника.

Вешто и сигурно препознаје називе слушаних музичкких дела.  Самостално закључује разликујући тонске боје, темпо, динамику у слушаним делима.

Самостално користи појмове иу музичког речника.

 

Наставни предмет: Свет око нас Разред: други (2.)
Циљ: Циљ овог наставног предмета јесте да ученици упознају себе, своје окружење и развију способности за одговоран живот у њему.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1. ЖИВА И НЕЖИВА ПРИРОДА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Разликује и именује елементе живе и неживе природе, уочава рзноврсност биљака и животиња, препознаје њихов значај. Делимично уочава карактеристике елемената неживе природе, увиђа повезаност у природи и присуство загађивача.

 

Препознаје елементе живе и неживе природе. Увиђа разлике међу живим  бићима, разноврсност живог света и улогу човека. Зна основна својства воде, ваздуха, сунца, земљишта.

Препознаје везе између живе и неживе природе  као и начине и последице загађивања.

Потпуно познаје заједничке особине живих бића, природне процесе који се у њима одвијају и разлике међу њима. Успешно увиђа разноврсност биљног и животињског света и узајамну повезаност елемената живе природе. Зна о распрострањености воде, основним својствима, о кретању ваздуха, сунцу-извору живота и земљишту, услову за раст и развој биљака. Добро познаје и разуме везе живе и неживе природе, као и начине и последице загађивања. Веома успешно познаје заједничке особине живих бића, природне процесе који се у њима одвијају и разлике међу њима. Веома успешно увиђа разноврсност биљног и животињског света и узајамну повезаност елемената живе природе.

Веома успешно познаје и разуме везе живе и неживе природе, као и начине и последице загађивања. Учествује у мерама и активностима очувања своје околине од загађивања.

2. ГДЕ ЧОВЕК ЖИВИ

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уочава насеља, групе људи, препознаје понашање у групи.З на о сналажењу у насељу, разликује врсте саобраћаја. Препознаје облике рељефа и површинске воде. Зна појам и врсте насеља, живот у њима. Познаје основна правила сналажеања у насељу и саобраћају. Зна о рељефу и површинским водама. Уочава правила понашања у групи. Успешно разликује насеља, живот у њима, уме да се снађе у насељу, има развијену саобраћајну културу.

Успешно познаје врсте саобраћаја и комуникације, као и саобраћајна средства.

Самостално одређује облике рељефа и површинске воде у месту и околини.

Веома успешно разликује насеља, живот у њима, уме да се снађе у насељу, има развијену саобраћајну културу.

Веома успешно познаје врсте саобраћаја и комуникације, као и саобраћајна средства и понашање у саобраћају.

Самостално одређује облике рељефа и површинске воде у месту и околини.

 

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА (од 2. до 8. разреда)
НАСТАВНА ТЕМА ДОВОЉАН 2 ДОБАР 3 ВРЛО ДОБАР 4 ОДЛИЧАН 5
I Ходање и трчање

 

Ученик који остварује минималан напредак у савладавању програма предмета и испуњава уз помоћ наставника захтеве утврђене планом и програмом, односно захтеве који су одређени индивидуалним образовним планом и ангажовање ученика, ученика, добија оцену довољан (2); Ученик који остварује напредак у савладавању програма предмета и испуњава захтеве утврђене планом и програмом уз помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз ангажовање ученика, добија оцену добар (3); Ученик који остварује значајан напредак у савладавању програма предмета и самостлно испуњава захтеве утврђене планом и програмом или уз мању помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз висок степен ангажовања, добија оцену врло добар (4); Ученик који остварује веома значајан напредак у савладавању програма предмета и у потпуности самостално испуњаваа захтеве утврђене планом и програмом, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз веома висок степен ангажовања, добија оцену одличан (5);
 

II Скакање и прескакање

 

 

Ученик који остварује минималан напредак у савладавању програма предмета и испуњава уз помоћ наставника захтеве утврђене планом и програмом, односно захтеве који су одређени индивидуалним образовним планом и ангажовање ученика, ученика, добија оцену довољан (2); Ученик који остварује напредак у савладавању програма предмета и испуњава захтеве утврђене планом и програмом уз помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз ангажовање ученика, добија оцену добар (3);  Ученик који остварује значајан напредак у савладавању програма предмета и самостлно испуњава захтеве утврђене планом и програмом или уз мању помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз висок степен ангажовања, добија оцену врло добар (4); Ученик који остварује веома значајан напредак у савладавању програма предмета и у потпуности самостално испуњаваа захтеве утврђене планом и програмом, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз веома висок степен ангажовања, добија оцену одличан (5);
 

III Вежбе (скакања и прескакања) упором рукама

 

 

Ученик који остварује минималан напредак у савладавању програма предмета и испуњава уз помоћ наставника захтеве утврђене планом и програмом, односно захтеве који су одређени индивидуалним образовним планом и ангажовање ученика, ученика, добија оцену довољан (2); Ученик који остварује напредак у савладавању програма предмета и испуњава захтеве утврђене планом и програмом уз помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз ангажовање ученика, добија оцену добар (3); Ученик који остварује значајан напредак у савладавању програма предмета и самостлно испуњава захтеве утврђене планом и програмом или уз мању помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз висок степен ангажовања, добија оцену врло добар (4); Ученик који остварује веома значајан напредак у савладавању програма предмета и у потпуности самостално испуњаваа захтеве утврђене планом и програмом, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз веома висок степен ангажовања, добија оцену одличан (5);
 

IV Бацања и хватања

 

 

Ученик који остварује минималан напредак у савладавању програма предмета и испуњава уз помоћ наставника захтеве утврђене планом и програмом, односно захтеве који су одређени индивидуалним образовним планом и ангажовање ученика, ученика, добија оцену довољан (2); Ученик који остварује напредак у савладавању програма предмета и испуњава захтеве утврђене планом и програмом уз помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз ангажовање ученика, добија оцену добар (3); Ученик који остварује значајан напредак у савладавању програма предмета и самостлно испуњава захтеве утврђене планом и програмом или уз мању помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз висок степен ангажовања, добија оцену врло добар (4); Ученик који остварује веома значајан напредак у савладавању програма предмета и у потпуности самостално испуњаваа захтеве утврђене планом и програмом, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз веома висок степен ангажовања, добија оцену одличан (5);
 

 

V Вишења и пењања

 

 

 

 

VI Вежбе на тлу

 

 

 

 

VII Вежбе равнотеже

 

 

 

Ученик који остварује минималан напредак у савладавању програма предмета и испуњава уз помоћ наставника захтеве утврђене планом и програмом, односно захтеве који су одређени индивидуалним образовним планом и ангажовање ученика, ученика, добија оцену довољан (2);

 

Ученик који остварује напредак у савладавању програма предмета и испуњава захтеве утврђене планом и програмом уз помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз ангажовање ученика, добија оцену добар (3);

 

 

Ученик који остварује значајан напредак у савладавању програма предмета и самостлно испуњава захтеве утврђене планом и програмом или уз мању помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз висок степен ангажовања, добија оцену врло добар (4);

 

 

Ученик који остварује веома значајан напредак у савладавању програма предмета и у потпуности самостално испуњаваа захтеве утврђене планом и програмом, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз веома висок степен ангажовања, добија оцену одличан (5);

VII Вежбе равнотеже

 

 

 

VII Вежбе реквизитима

 

 

 

 

IX Ритмичке вежбе и народни плесови

 

 

 

 

Ученик који остварује минималан напредак у савладавању програма предмета и испуњава уз помоћ наставника захтеве утврђене планом и програмом, односно захтеве који су одређени индивидуалним образовним планом и ангажовање ученика, ученика, добија оцену довољан (2);

Ученик који остварује напредак у савладавању програма предмета и испуњава захтеве утврђене планом и програмом уз помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз ангажовање ученика, добија оцену добар (3); Ученик који остварује значајан напредак у савладавању програма предмета и самостлно испуњава захтеве утврђене планом и програмом или уз мању помоћ наставника, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз висок степен ангажовања, добија оцену врло добар (4); Ученик који остварује веома значајан напредак у савладавању програма предмета и у потпуности самостално испуњаваа захтеве утврђене планом и програмом, односно захтева који су одређени индивидуалним образовним планом, уз веома висок степен ангажовања, добија оцену одличан (5);

 

Наставни предмет: ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Разред: трећи (3.)
Циљ:  Циљ физичког васпитања је да разноврсним и систематским моторичким активностима, у повезаности са осталим васпитно-образовним подручјима, допринесе интегралном развоју личности ученика (когнитивном, афективном, моторичком), развоју моторичких способности, стицању, усавршавању и примени моторичких умења, навика и неопходних теоријских знања у свакодневним и специфичним условима живота и рада.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.АТЛЕТИКА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Хода и трчи на различите начине, изводи скокове, покушава да прескаче вијачу, учествује у елементарним играма уз надзор.

 

Хода и трчи са променом правца и брзине, изводи скокове, прескаче препреке, вијачу, учествује у елементарним играма.

 

Успешно хода и трчи са променом правца и брзине, изводи скокове, прескаче препреке, вијачу, учествује у елементарним играма.

 

Спретно и вешто трчи са променом правца, брзине, прескаче препреке, изводи скокове из различитих стартних позиција прескаче вијачу, активно учествује у елементарним играма.

2.ВЕЖБЕ НА ТЛУ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Ради једноставније вежбе не тлу уз помоћ (колут напред и назад) учествује у одељењским такмичењима уз надзор.

 

Изводи вежбе на тлу (упор чучећи и лежећи, колут напред и назад), учествује у одељењским такмичењима.

 

Успешно изводи вежбе на тлу (упор чучећи и лежећи, колут напред и назад), учествује у одељењским такмичењима.

 

Веома успешно изводи све вежбе на тлу(упор чечећи и лежећи, два повезана колута напред, колут напред из различитих позиција, колут назад из чучња у чучањ). Спретно учествује у полигонским играма и одељењским такмичењима.

 

ТЕМА СРЕДЊИ НИВО НАПРЕДНИ НИВО
1.ТЕМА

 

 

 

 

Уочава и разуме услове групног рада договарања и сарадње. Активно и самостално учествује у договарању о начину рада у току школске године,даје предлоге.
2.ТЕМА

 

 

Именује и уочава особине које се високо нвреднују код свих нас,учи уз помоћ начине да исте особине уважавају и цене код себе и код других. Самостално кроз рад и игру уочене пожељне особине истиче ,креативно изражава захвалност и похвалу за себе и друге и тако изграђује самосвест,самопоштовање и уважавање других.
3.ТЕМА

 

 

 

Уочава и разуме своја основна осећања и потребе(стид,срамота,љубомора,кривица

љубав…),препознаје различите начине да задовољи потребе и жеље.

Креативно исказује своја осећања и потребе,зналачки и активно их представља кроз импровизацију.Маштовито изналази начине задовољења потреба и жеља.
4.ТЕМА

 

 

Схвата и  уочава разлику између насилне и ненасилне комуникације,учи начине да слуша саговорника. Вешто учествује у примерима кроз које маштовито представља вербалну и невербалну комуникацију.
5. ТЕМА

 

 

 

Посматра и уочава начине комуникације при решавању сукоба међу вршњацима. Активно,самостално и креативно примењује ачине у решавању сукоба међу вршњацима.
6.ТЕМА Уочава и схвата своје место у друштвеном окружењу,уз помоћ прави породично стабло.Покушава да пружи и оствари неки свој допринос у школи и околини

 

Самостално прави породично стабло и маштовито га представља.Креативно тражи начин да унапреди живот и рад у школи и тако да свој печат.

 

 

7.ТЕМА

Именује и разликује дечија права,уз мању помоћ и сугестију их остварује.

 

Самостално излаже и примењује дечије права.Креативно представља права која познаје,даје примере кршења права и маштовито предлаже начине заштите и остварења дечијих права.
8.ТЕМА Уочава основне људске вредности(кроз лик из филма,приче,бајке,окружења).Разуме поступке када се оне крше(крађа,лаж,оговарање…).Уз мању помоћ налази начине да се задовоље његове потребе,а не прибегне кршењу људских вредности.Разуме појам сарадње и  налази примере из окружења. Креативно и стваралачки представљају људске вредности кроз лик из филма,приче,књиге,окружења.Логички закључује и тражи начине да се предупреди кршење људских вредности у одељењу и околини.Изналази примере успешне сарадње у одељењу и окружењу.
9. ТЕМА Издваја позитивне примере и своје

радове настале на часовима овог предмета,истиче постигнуто.

 

Самостално и креативно презентује исходе остварене у току године.

 

ТЕМА СРЕДЊИ НИВО НАПРЕДНИ НИВО
1.ТЕМА

 

 

 

 

Уочава и разуме услове групног рада договарања и сарадње. Активно и самостално учествује у договарању о начину рада у току школске године,даје предлоге.
2.ТЕМА

 

 

Именује и уочава особине које се високо нвреднују код свих нас,учи уз помоћ начине да исте особине уважавају и цене код себе и код других. Самостално кроз рад и игру уочене пожељне особине истиче ,креативно изражава захвалност и похвалу за себе и друге и тако изграђује самосвест,самопоштовање и уважавање других.
3.ТЕМА

 

 

 

Уочава и разуме своја основна осећања и потребе(стид,срамота,љубомора,кривица

љубав…),препознаје различите начине да задовољи потребе и жеље.

Креативно исказује своја осећања и потребе,зналачки и активно их представља кроз импровизацију.Маштовито изналази начине задовољења потреба и жеља.
4.ТЕМА

 

 

Схвата и  уочава разлику између насилне и ненасилне комуникације,учи начине да слуша саговорника. Вешто учествује у примерима кроз које маштовито представља вербалну и невербалну комуникацију.
5. ТЕМА

 

 

 

Посматра и уочава начине комуникације при решавању сукоба међу вршњацима. Активно,самостално и креативно примењује ачине у решавању сукоба међу вршњацима.
6.ТЕМА Уочава и схвата своје место у друштвеном окружењу,уз помоћ прави породично стабло.Покушава да пружи и оствари неки свој допринос у школи и околини

 

Самостално прави породично стабло и маштовито га представља.Креативно тражи начин да унапреди живот и рад у школи и тако да свој печат.

 

 

7.ТЕМА

Именује и разликује дечија права,уз мању помоћ и сугестију их остварује.

 

Самостално излаже и примењује дечије права.Креативно представља права која познаје,даје примере кршења права и маштовито предлаже начине заштите и остварења дечијих права.
8.ТЕМА Уочава основне људске вредности(кроз лик из филма,приче,бајке,окружења).Разуме поступке када се оне крше(крађа,лаж,оговарање…).Уз мању помоћ налази начине да се задовоље његове потребе,а не прибегне кршењу људских вредности.Разуме појам сарадње и  налази примере из окружења. Креативно и стваралачки представљају људске вредности кроз лик из филма,приче,књиге,окружења.Логички закључује и тражи начине да се предупреди кршење људских вредности у одељењу и околини.Изналази примере успешне сарадње у одељењу и окружењу.
9. ТЕМА Издваја позитивне примере и своје

радове настале на часовима овог предмета,истиче постигнуто.

 

Самостално и креативно презентује исходе остварене у току године.

 

Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК Разред: четврти (4.)
Циљ:Циљ наставе српског језика јесте да ученици овладају основним законитостима српског књижевног језика на којем ће се усмено и писмено правилно изражавати, да упознају, доживе и оспособе се да тумаче одабрана књижевна дела, позоришна, филмска и друга уметничка остварења из српске и светске баштине.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.       ЈЕЗИК

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ именује и разликује глас,слог и реченицу, службу и врсту речи, управни и неуправни говор, Уз помоћ уочава именице и глаголе,род,број именица и глаголска времена.

Уочава велико слово,знаке интерпункције,речцу ЛИ и НЕ и основне скраћенице. Овладавају читањем и писањем латинице.

 

Препознају реченицу по облику и значењу. Препознајуглавне делове реченице.Уочавају службу и врсту речи, именице(род и број),управни и неуправни говор, глаголе и њихова временa као и њихове облике, променљиве и непроменљиве речи, писање присвојних придева, скраћеница.Знају да користе велико слово,знаке интерпункције. Уочавају речце ЛИ и НЕи скраћенице.Растављају речи на крају реда,пишу адресу.Пишу и читају латиницу. Одређују и пишу реченице по значењу и облику. Одређују службу и врсту речи.Самостално одређују  род и број именица, управни и неуправни говор, глаголе и њихова временa као и њихове облике, променљиве и непроменљиве речи, писање присвојних придева, скраћеница. У писању поштују граматичка и правописна правила. Користе правилно велико слово,знаке интерпункције и скраћенице; речцу ЛИ и НЕ,растављају речи на крају реда,примењују писање адресе. Пишу и читају латиницу. Самостално одређују и пишу реченице по значењу и облику. Самостално и успешно одређују службу и врсту речи Самостално одређују  род и број именица управни и неуправни говор, глаголе и њихова временa као и њихове облике, променљиве и непроменљиве речи, писање присвојних придева, скраћеница. У писању вешто примењују велико слово,знаке интерпункције и скраћенице; речцу ЛИ и НЕ, тачно растављају речи на крају реда,примењују писање адресе.Веома успешно користе латиницу

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

2.      КЊИЖЕВНОСТ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Чита  наглас и у себи.Уочава ликове и догађаје у тексту.Разликује поезију од прозе.

Препознаје драмски текст.

Знају и користе технике читања текста са разумевањем прочитаног.Умеју да уоче целине у тексту,ликове,особине,хронологију догађаја.Разумеју основну поруку текста.

Препознају лирски,драмски и епски текст.

Самостално користе технике читања и саопштавају утиске о прочитаном.

Уочавају целине у тексту,ликове,особине,хронологију догађајаи самостално долазе до поруке текста.

Знају разлике лирског,драмског и епског текста.

Самостално и зналачки користе технике читања,саопштавају утиске о прочитаном,закључују и заузимају критички став о ликовима, догађајима и самостално долазе до поруке текста повезујући је са свакодневним животом.

Схватају одлике лирског,драмског и епског текста.

 

Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК Разред: четврти (4.)
Циљ:Циљ наставе српског језика јесте да ученици овладају основним законитостима српског књижевног језика на којем ће се усмено и писмено правилно изражавати, да упознају, доживе и оспособе се да тумаче одабрана књижевна дела, позоришна, филмска и друга уметничка остварења из српске и светске баштине.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.       ЈЕЗИК

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ именује и разликује глас,слог и реченицу, службу и врсту речи, управни и неуправни говор, Уз помоћ уочава именице и глаголе,род,број именица и глаголска времена.

Уочава велико слово,знаке интерпункције,речцу ЛИ и НЕ и основне скраћенице. Овладавају читањем и писањем латинице.

 

Препознају реченицу по облику и значењу. Препознајуглавне делове реченице.Уочавају службу и врсту речи, именице(род и број),управни и неуправни говор, глаголе и њихова временa као и њихове облике, променљиве и непроменљиве речи, писање присвојних придева, скраћеница.Знају да користе велико слово,знаке интерпункције. Уочавају речце ЛИ и НЕи скраћенице.Растављају речи на крају реда,пишу адресу.Пишу и читају латиницу. Одређују и пишу реченице по значењу и облику. Одређују службу и врсту речи.Самостално одређују  род и број именица, управни и неуправни говор, глаголе и њихова временa као и њихове облике, променљиве и непроменљиве речи, писање присвојних придева, скраћеница. У писању поштују граматичка и правописна правила. Користе правилно велико слово,знаке интерпункције и скраћенице; речцу ЛИ и НЕ,растављају речи на крају реда,примењују писање адресе. Пишу и читају латиницу. Самостално одређују и пишу реченице по значењу и облику. Самостално и успешно одређују службу и врсту речи Самостално одређују  род и број именица управни и неуправни говор, глаголе и њихова временa као и њихове облике, променљиве и непроменљиве речи, писање присвојних придева, скраћеница. У писању вешто примењују велико слово,знаке интерпункције и скраћенице; речцу ЛИ и НЕ, тачно растављају речи на крају реда,примењују писање адресе.Веома успешно користе латиницу

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

2.      КЊИЖЕВНОСТ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Чита  наглас и у себи.Уочава ликове и догађаје у тексту.Разликује поезију од прозе.

Препознаје драмски текст.

Знају и користе технике читања текста са разумевањем прочитаног.Умеју да уоче целине у тексту,ликове,особине,хронологију догађаја.Разумеју основну поруку текста.

Препознају лирски,драмски и епски текст.

Самостално користе технике читања и саопштавају утиске о прочитаном.

Уочавају целине у тексту,ликове,особине,хронологију догађајаи самостално долазе до поруке текста.

Знају разлике лирског,драмског и епског текста.

Самостално и зналачки користе технике читања,саопштавају утиске о прочитаном,закључују и заузимају критички став о ликовима, догађајима и самостално долазе до поруке текста повезујући је са свакодневним животом.

Схватају одлике лирског,драмског и епског текста.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
3.       ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Покушавају да  препричавају и причају о догађајима и доживљајима у тексту.Уз помоћ описују појаве из непосредног окружења.Састављају једноставне реченице и краће саставе.Казују напамет  научене текстове и уз помоћ драматизују текст.

 

 

Знају да препричавају текст по заједничком плану.Описују предмете ,биљке,животиње,састављају саставе по целинама.Користе јасне реченице.Казују и драматизују текстове. Зна правилно,течно  и уверљиво да се усмено и писмено изражава.

Описују предмете,биљке и животиње користећи јасне и сликовите реченице.

Пишу разгледнице и краћа писма.

 

Самостално и креативно препричавају,сажето и проширено. Маштовито описују појаве из свог окружења,користе сликовите,али јасне реченице.Користе речнике и енциклопедије.Критички процењују,пишу разгледнице и краћа писма.

 

 

 

 

 

 

 

 

Наставни предмет: МАТЕМАТИКА Разред: четврти (4.)
Циљ: Циљ наставе математике да ученици усвоје елементарна математичка знања која су потребна за схватање појава и зависности у животу и друштву; да оспособи ученике за примену усвојених математичких знања у решавању разноврсних задатака из животне праксе, за успешно настављање математичког образовања и за самообразовање; као и да доприносе развијању менталних способности, формирању научног погледа на свет и свестраном развитку личности ученика.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
I СКУППРИРОДНИХБРОЈЕВА

 

1.

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Ученици препознају и разликују природне бројевеу декадном бројевном систему.

Сабирају и одузимају вишецифрене  бројеве.

Уочавају непознати сабирак,умањеник и умањилац.Препознају  и разликују множење и дељење и знају једноставније облике ових операција,уочавају непознати чинилац,дељеник у делилац.

Уочавају да постоји редослед рачунских операција и уз мању помоћ решава изразе.

 

Ученици знају  и разликују природне бројевеу декадном бројевном систему.Зна и уме да сабира и одузима вишецифрене  бројеве.

Уме да одреди непознати сабирак,умањеник и умањилац.

Зна таблицу множења и дељења, одређује непознати чинилац,дељеник и делилац.

Зна редослед рачунских операција и решава текстуалне задатке помоћу израза.

Зна основна својства рачунских операција.

Ученици самостално разликују природне бројевеу декадном бројевном систему.Самостално сабира и одузима вишецифрене  бројеве. Успешно одређује непознати сабирак,умањеник и умањилац. Успешно користи таблице множења и дељења и одређује непознати чинилац,дељеник и делилац.

Логички закључује,поставља изразе и решава текстуалне задатке са више операција. Саставља текстуалне задатке на основу постављених израза. Користи основна својства рачунских операција.

Ученици самостално и прецизно разликују природне бројевеу декадном бројевном систему.Самостално и прецизно сабира и одузима вишецифрене  бројеве.Са лакоћом одеђује непознати сабирак ,умањеник и умањилац.Вешто користи таблице множења и дељења и одређује непознати чинилац,дељеник и делилац.Са лакоћом,логички закључује,поставља изразе и решава текстуалне задатке са више операција.Примењује знања при решавању тежих проблемских задатака.Креативно  саставља задатке и примењује са ситуацијама из животне праксе.

 

 

 

ПОВРШИНА

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Ученици препознају начин израчунавања површине правоугаоника и квадрата.

Уз помоћ учитеља цртају мрежу и праве модел коцке и квадра.

Препознајуформуле за израчунавање површине коцке и квадра.

 

 

 

 

Ученик знаначин израчунавања површине правоугаоника и квадрата.

Зна да нацрта мрежу и прави модел коцке и квадра

.

Препознајуформуле за израчунавање површине коцке и квадр

Решавају  једноставне задатке.

Ученик самостално уочава начин израчунавања површине правоугаоника и квадрата.

Успешно црта мрежу и прави модел коцке и квадра

 

Успешно користи формуле за израчунавање површине коцке и квадра при изради задатака

Знање примењује решавајући занимљиве и теже геометријске задатке задатке.

Самостално и прецизно уочава начин израчунавања површине правоугаоника и квадрата.

Успешно црта мрежу и прави модел коцке и квадра

 

Успешно  и самостално користи формуле за израчунавање површине коцке и квадра при изради задатака

Знање примењује решавајући занимљиве и теже геометријске задатке повезујући их са животном праксом..

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
МЕРЕЊЕ И МЕРЕ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Именују и уочавају јединице за површину

 

 

Зна и уме да уочава јединице за површину

 

Решава једноставне задатке из ове области.

Успешно примењује знање о мерама за површину.

 

Решава сложеније  задатке са јединицама за време .

Самостално и веома успешно примењује знање о мерама за површину.

Са сигурношћу решава захтевније задатке са јединицама за површину повезујући их са животном праксом.

 

 

 

 

 

Наставни предмет: Природа и друштво Разред: четврти (4.)
Циљ:Циљ овогнаставног предмета јесте да ученици упознају себе, своје окружење и развију способности за одговоран живот у њему.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.ЖИВА И НЕЖИВА ПРИРОДА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Разликује и именује елементе живе и неживе природе,уочава рзноврсност биљака и животиња,препознаје њихов значај.Делимично уочава карактеристике елемената неживе природе,увиђа повезаност у природи и присуство загађивача.

 

 

Препознаје елементе живе и неживе природе. Увиђа разлике међу живим  бићима,разноврсност живог света и улогу човека.Зна основна својства воде,ваздуха,сунца,земљишта.

Препознаје везе између живе и неживе природе  као и начине и последице загађивања.

 

Потпуно познаје заједничке особине живих бића,природне процесе који се у њима одвијају и разлике међу њима.Успешно увиђа разноврсност биљног и животињског света и узајамну повезаност елемената живе природе.Зна о распрострањености воде,основним својствима,о кретању ваздуха,сунцу-извору живота и земљишту,услову за раст и развој биљака.Добро познаје и разуме везе живе и неживе природе,као и начине и последице загађивања.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Веома успешно познаје заједничке особине живих бића,природне процесе који се у њима одвијају и разлике међу њима. Веома успешно увиђа разноврсност биљног и животињског света и узајамну повезаност елемената живе природе.

Разуме функционалну повезаност различитих делова тела живих бића.

Веома успешно познаје и разуме везе живе и неживе природе,као и начине и последице загађивања. Учествује у мерама и активностима очувања своје околине од загађивања.

 

 

5.. ДРУШТВО ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уочава насеља,групе људи,препознаје понашање у групи и у насељу.

Препознаје људске делатности

и њихову улогу.

Препознаје главне изворе опасности, мере заштите од опасности по живот људи, како очувати и унапредити људско здравље.

Зна насеља,групе људи,понашање у групи и у насељу, права и обавезе.

Зна људске делатности

и њихову улогу.

Зна главне изворе опасности, мере заштите од опасности по живот људи, како очувати и унапредити људско здравље.

Успешно разликује насеља,групе људи,понашање у групи и у насељу, права и обавезе.

Успешно разуме повезаност и међузависност различитих  људске делатности и њихову улогу.

Успешно уочава главне изворе опасности, мере заштите од опасности по живот људи, како очувати и унапредити људско здравље

 

 

Веома успешно разликује насеља,групе људи,понашање у групи и у насељу, права и обавезе.

Веома успешно разуме повезаност и међузависност различитих  људске делатности и њихову улогу.

Веома успешно уочава главне изворе опасности, мере заштите од опасности по живот људи, како очувати и унапредити људско здравље

Разуме да се права и обавезе чланова друштвених група међусобно допуњују.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
3. МАТЕРИЈАЛИ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Препознаје материјала и њихов значај.

 

Препознаје основна својства воде, ваздуха и земљишта.

 

Уочава уз помоћ понашање материјала под утицајима.

Уз помоћ разуме рециклажу.

 

Зна разноврсност материјала и начине употребе,њихова својства и промене.

Зна својства воде, ваздуха и агрегатна стања и кретање.

 

Комбинује материјале и разуме рециклажу.

 

Успешно Изводи закључке о разноврсности,употреби и својствима материјала,као и о њиховом мењању под механичким утицајима. Зна да су различита својства воде, ваздуха  и земљишта последица њиховог различитог састава.

Успешно схвата топлотну и електричну проводљивост материјала као и могућности рециклаже.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Самостално уочава и критички се изражава о људском раду.

Веома успешно изводи закључке о разноврсности,употреби и својствима материјала,као и о њиховом мењању под различитим утицајима. Разуме како загревање и хлађење воде и ваздуха утичу на појаве у природи.

Веома успешно схвата топлотну и електричну проводљивост материјала као и могућности рециклаже.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ЕКОЛОГИЈА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје и именује природне ресурсе и уочава њихову употребну вредност.

Препознаје повољно и неповољно деловање човека по очување природе.

 Зна и именује природне ресурсе и уочава њихову употребну вредност.

Уочава повољно и неповољно деловање човека по очување природе.

Успесно разликује обновљиве и необновљиве природне ресурсе.

Успесно познаје основне мере заштите живе и неживе природе као природних ресурса.

Зна шта је добробит животиња и поступке којима се она штити.

Веома успесно разликује

обновљиве и необновљиве природне ресурсе.

Разуме еколошку оправданост зпотребе обновљивих ресурса и рационално коришћење необновљивих ресурса.

Зна шта је добробит животиња и поступке којима се она штити.

 

6. ДРЖАВА СРБИЈА И ЊЕНА ПРОШЛОСТ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје основне облике рељефа и површинских вода.

Препознаје геогр. положај државе Србије и основне одреднице.

Препознаје најважније догађаје, појаве и личности из прошлости.

Уз помоћ наставника именује историјске изворе.

 

Зна основне облике рељефа и површинских вода.

Зна  геогр. положај државе Србије и основне одреднице.

Зна  најважније догађаје, појаве и личности из прошлости.

Уме да именује историјске изворе.

 

Успешно уочава основне облике рељефа и површинских вода у држави Србији.

Успешно разуме повезаност природно геогр. фактора

Успешно уочава редослед  најважнијих  догађаја, појава и личности из прошлости.

 

 

Веома успешно уочава основне облике рељефа и површинских вода у држави Србији.

Веома успешно разуме повезаност природно геогр. фактора.

Веома успешно уочава редослед  најважнијих  догађаја, појава и личности из прошлости.

Веома успешно препознаје на основу карактеристичних историјских извора о ком историјском периоду или личности је реч.

 

 

 

 

 

 

Наставни предмет:ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Разред: четврти (4.)
Циљ:Циљ физичког васпитања је да разноврсним и систематским моторичким активностима, у повезаности са осталим васпитно-образовним подручјима, допринесе интегралном развоју личности ученика (когнитивном, афективном, моторичком), развоју моторичких способности, стицању, усавршавању и примени моторичких умења, навика и неопходних теоријских знања у свакодневним и специфичним условима живота и рада.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.АТЛЕТИКА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Хода и трчи на различите начине,изводи скокове,покушава да прескаче вијачу,учествује у елементарним играма уз надзор.

 

 

 

Хода и трчи са променом правца и брзине,изводи скокове,прескаче препреке,вијачу,учествује у елементарним играма.

 

Успешно хода и трчи са променом правца и брзине,изводи скокове,прескаче препреке,вијачу,учествује у елементарним играма.

 

Спретно и вешто трчи са променом правца,брзине,прескаче препреке,изводи скокове из различитих стартних позиција прескаче вијачу,активно учествује у елементарним играма.

2.ВЕЖБЕ НА ТЛУ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Ради једноставније вежбе не тлу уз помоћ(колут напред и назад)учествује у одељењским такмичењима уз надзор.

 

Изводи вежбе на тлу(упор чучећи и лежећи,колут напред и назад),учествује у одељењским такмичењима.

 

Успешно изводи вежбе на тлу(упор чучећи и лежећи,колут напред и назад),учествује у одељењским такмичењима.

 

Веома успешно изводи све вежбе на тлу(упор чечећи и лежећи,два повезана колута напред,колут напред из различитих позиција,колут назад из чучња у чучањ).Спретно учествује у полигонским играма и одељењским такмичењима.

 

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
3.РИТМИЧКА ГИМНАСТИКА И 4.НАРОДНИ ПЛЕСОВИ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Изводи дечије поскоке,користи ритмичко кретно изражавање,схвата плесни двокорак покушавајући да их повеже у целине уз значајну помоћ. Изводи дечије поскоке са двокораком,плесни двокорак,манипулише обручем ,палицама,вијачом и повезује кораке у ритмичку целину. Успешно изводи дечије поскоке са двокораком,плесни двокорак,манипулише обручем ,палицама,вијачом и повезује кораке у ритмичку целину. Самостално и вешто изводи дечије поскоке,плесни двокорак,спретно манипулише обручем,палицама и вијачом.Веома успешно се кретно –ритмички изражава.
5.ИГРЕ(тимске и елементарне) ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Изводи бацања и хватања на разне начине,учествује у тимским и елементарним играма уз надзор. Баца,хвата,води лопту у ходу и трчању,учествује у тимским и елементарним играма. Успешно баца,хвата,води лопту у ходу и трчању,учествује у тимским и елементарним играма. Веома вешто изводи бацања и хватања,води лопту у ходу и трчању,манипулише свим реквизитима,истиче се у  елементарним и тимским играма.
6.ЗДРАВСТВЕНО ВАСПИТАЊЕ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје потребу за правилним ритмом рада и одмора,правилном исхраном и личном хигијеном. Зна правила здраве исхране,личне и хигијене здравља као и правилан ритам рада и одмора и делимично их примењује. Потпуно зна начела здраве исхране,личне хигијене,хигијене здравља и поштује смењивање рада и одмора. Примењујеначелаздравеисхране,личнехигијене,хигијенездравља и поштујесмењивањерада и одмора.

 

 

 

 

 

Наставни предмет:МУЗИЧКА КУЛТУРА Разред: четврти (4.)
Циљ:

– развијање интересовања, музичке осетљивости и креативности;

– оспособљавање за разумевање могућности музичког изражавања;

– развијање осетљивости за музичке вредности упознавањем уметничке традиције и културе свога и других народа.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.      ИЗВОЂЕЊЕ МУЗИКЕ(певање и свирање) ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ  пева учене песме по слухуи  са нотног текста;

Препознаје и уочава различите музичке игре и уз помоћ их  изводи.

Уз помоћ уочава и препознаје појмове из музичког речника.

Препознаје и уз помоћ обележава такт у складу са темпом извођења. Уз помоћ користи удараљке,изводи ритам мелодије пљескањем, несигурно понављакраћи ритмички мотив и уз помоћ свира(металофон).

Зна учене песме по слуху и  са нотног текста;

Уме да изводи музичке игре.

Уочава и препознаје појмове из музичког речника.

Углавном зна  да обележава такт покретом у складу са темпом извођења.

Користи удараљке.

Уме да изводи ритам мелодије пљескањем.

Уме да  понови  краћи задати ритмички мотив и, уз повремену помоћ свира на инструменту(металофон).

Самостално пева учене песме и изводи музичке игре.

Примењује учене појмове из музичког речника.

Обележава такт у складу са темпом извођења.

Зналачки користи удараљке,вешто прати ритам мелодије пљескањем.

Тачно понавља дужи ритмички мотив.

Самостално свира на инструменту (металофон).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Самостално пева учене песме и креативно изводи музичке игре. Вешто примењује учене појмове из музичког речника.

Сигурно и вешто обележава такт у складу са темпом извођења.

Зналачки користи удараљке,вешто прати ритам мелодије пљескањем.

Са сигурношћу тачно понавља дужи ритмички мотив.

Са сигурношћу користи инструмент.

 

2.      СЛУШАЊЕ МУЗИКЕ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ препознаје и именује слушане композиције за децу.

Уз помоћ разликује тонске боје,темпо,динамику и расположење у слушаним народним песмама и играма.

Уз помоћ препознаје појмове из музичког речника.

 

Углавном зна  називе слушаних композицијанародних песама и игара.

Уме да разликује тонске боје,темпо,динамику и расположење у слушаним делима.

Препознаје појмове из музичког речника.

Зна називе слушаних композицијанародних песама и игара.

Самостално закључује разликујући тонске боје,темпо,динамику у слушаним делима.

Зна  појмове иу музичког речника.

Вешто и сигурно препознаје називе слушаних музичкких дела.  Самостално закључује разликујући тонске боје,темпо,динамику у слушаним делима.

Самостално користи појмове иу музичког речника.

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
3.      СТВАРАЊЕ МУЗИКЕ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Углавном опонаша звуке из непосредне околине импровизацијом.

Уз помоћ креира ритмичким и звучним ефектима бројалице,песме и  музичке игре.

Уз помоћ изводи покрете уз певану или слушану музику.

Уз подстицај и помоћ покушава да осмисли мање ритмичке целине.

Зна да опонаша звуке из непосредне околине импровизацијом.

Уме да креира бројалице,песме и музичке игре са ритмичким и звучним ефектима.Зна да ствара покрете уз певану или слушану музику.Осмишљава мање ритмишке целине.Импровизује једно-ставнији и краћи  ритмишки дијалог на различитим изворима звука.

Самостално опонаша звуке из непосредне околине импровизацијом.Вешто креира бројалице,песме и музичке игре са ритмичким и звучним ефектима.Логи-чки уз вешто осмишљавање ствара покрете уз певану или слушану музику.Осмишљава ритмичке целине. Импровизује ритмички дијалог на различитим изворима звука. Самостално и креативно опонаша звуке из непосре-дне околине импровиза-цијом.Вешто и креативно осмишља бројалице,песме и музичке игре саритмичким и звучним ефектима.Логички уз вешто осмишљавање ствара покрете уз певану или слушану музику.Маштовито осмишљава ритмичке целине.Зналачки импров-изује ритмички дијалог на различитим изворима звука.

 

 

 

Наставни предмет: ЛИКОВНА КУЛТУРА Разред: четврти (4.)
Циљ: Циљ васпитно-образовног рада у настави ликовне културе јесте да се подстиче и развија учениково стваралачко мишљење и деловање у складу са демократским опредељењем друштва и карактером овог наставног предмета.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
КОЛАЖ, ФРОТАЖ, ДЕКОЛАЖ И АСАМБЛАЖ

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје основне технике колажа, деколажа, асамблажа и фротажа. Зна да именује основне технике колажа, деколажа, асамблажа и фротажа. Успешно увиђа разлику између ових техника ; користи технике колажа, деколажа, асамблажа и фротажаза ликовно изражавање. Веома успешно се изражава овим техникама; изражава своје идеје и осећања овим техникама са лакоћом.

 

II ВЕЗИВАЊЕ ОБЛИКА У ТРОДИМЕНЗИОНАЛНОМ ПРОСТОРУ И РАВНИ

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје основне облике у тродимензионалном простору у односу на раван, компонује и организује апстрактне облике уз помоћ наставника.

 

Зна основне облике у тродимензионалном простору у односу на раван, компонује и организује апстрактне облике Закључује и организује облике из природе и апстрактне облике у односу на раван и у простору. Самостално закључује и са са лакоћом користи облике из природе за слободно компоновање; креативно се изражава повезивањем разних о

блика у целину.

III СЛИКАРСКИ МАТЕРИЈАЛИ И ТЕХНИКЕ  

ДОВОЉАН (2)

 

ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Препознаје сликарске  материјале и технике и користи их у ликовном изражавању

 

Уочава сликарске  материјале и технике и користи их у ликовном изражавању

 

Успешно разликује различите сликарске материјале и технике , њихове карактеристике; усвојио је вештину њиховог коришћења.

 

Веома успешно се изражава различитим сликарски. Техникама-изражава се креативно у свим лик.техникама

 

 

IV ОСНОВНЕ И ИЗВЕДЕНЕ БОЈЕ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Усвојио основна знања о добијању изведених боја и користи их уз помоћ наставника у раду.

Зна како да добије изведение боје  и да их користи уз помоћ наставника у раду. Успешно зна да добије изведене боје мешањем основних; користи знања о основним и изведеним бојама у ликовном изражавању. Веома успешно испољава креативност и успешно се изражава коришћењем знања о основним и изведеним бојама
V ЛИНИЈА, ПОВРШИНА, ВОЛУМЕН, БОЈА, ПРОСТОР ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје основе ликовних елемената : линија, површина, волумен ,боја и простор .

 

 

 

 

Зна основе ликовних елемената : линија, површина, волумен ,боја и простор .

 

. Успешно уочава основе ликовних елемената : линија, површина, волумен ,боја и простор .

Компонује ликовне елементе  и изражава идеје и осећања.

 

Веома успешно показује креативност и са лакоћом организује ликовне елементе у композицију.

 

 

 

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
VI АМБИЈЕНТ – СЦЕНСКИ ПРОСТОР

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Препознаје карактеристике појединих амбијената; учествује у изради маски и сцене. Уочава карактеристике појединих амбијената; учествује у изради маски и сцене Успешно уочава различите  амбијенте  и користи их у изради маски , костима и позоришне сцене. Самостално,креативно предлаже и даје идеје у изради маски и сцене, успешно израђује маске и реквизите ; успешно се изражава покретом на сцени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наставни предмет: Народна традиција Разред: четврти (4.)
Циљ: Остваритидиректноувођењеученика у стицањеелементарнихзнања о традиционалнимоблициматранспорта и транспортнимсредствима и њиховомзначајузаживотљудинаселу и у граду.Усвајањеелементарнихзнања и схватањеважностичувања и неговањанароднетрадиције.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.Традиционални облицитранспорта и транспортна средства

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
 

Препознаје сувоземни унутрашњи саобраћај: пешачки саобраћај,ко- лски сообраћај,као и занимања у сувозе-     мном саобраћају.     Препознаје и именује појмове трасирање,из- градња и одржавање путева. Именује прате- ће објекте:ханови,ка- раван-сараји.                           Препознаје поштански саобраћај:голубови пи- смоноше,писмоноше-татари,телари):       Препознаје саобраћај на води:транспорт во- дом,од балвана до брода,прелаз преко воде-брвно,скела,ко- рпе,мостови).

 

 

Разликује облике суво- земног унутрашњег саобраћаја:пешачки, колски,као и занимања у сувоземном саобра- ћају).

Познаје и описује  по- јмове трасирање,изгра дња и одржавање пу- тева.Описује пратеће објекте:ханови,караван-сараји.

Успешно уочава значај путева у прошлости.

Разликује облике по- штанског саобраћаја: голубови-писмоноше, писмоноше-татари,те- лали.

Разликује различите облике саобраћаја на води:Од балвана до брода,као и различите облике прелаза преко воде:брвно,скела,кор- пе,мостови.

 

 

 

 

 

Успешно врши компарацију између пешачког и колског саобраћаја као различитих облика сувоземног унутрашњег саобраћаја.

Успешно повезује и објашњава редослед изградње и  трасирања путева као и одржавање истих, значај пратећих објеката; ханови,караван-сараја. Успешно објашњава значај путева у прошлости.

Успешно објашњава различите обли ке саобраћаја на води,  пореди различите облике саобраћа- јних средстава од балвана до брода, као и прелаз преко воде:брвно, скела,корпе мостови.

 

 

 

 

 

 

 

 

Веома успешно врши компарацију између пешачког и колског саобраћаја као разли- читих облика сувоземног унутрашњег саобраћаја.

Веома успешно овезује и објашњава редослед изградње и  трасирања путева као и одржавање истих. Зна да објасни значај пратећих објеката; ханови, караван-сараја. Веома успешно објашњава значај путева у прошлости.

Веома успешно објашњава различите обли  ке саобраћаја на води,  пореди различите облике саобраћајних средстава од ба- лвана до брода, као и прелаз преко воде:брвно, скела,корпе мостови

2. Народни музички инструменти ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Именује врсте наро- дних музичких инстру- мената:гусле,фрула,гајде,свирала од сламе, свирала од пера црног лука,пиштаљка од вр- бове гране,“виолина“ од кукурузовине,сви- рала од кукуте,тиква.    Наводи материјале од којих су израћени музи чки инструменти.                         Препознаје улогу музи- чких инструмената у обележавању годи- шњих циклуса обичаја (обреди и празници) и животног циклуса оби- чаја(рађање,крштење, свадба,испраћај у во- јску).

 

Описује различите врсте народних музичких инструмената:гусле,

Фрула,гајде,свирала од сламе,свирала од пера црног лука,пишта љка од врбове гране, „виолина“од кукурузовине,свирала од кукуте, тиква.

Разликује материјале од којих су израђени музички инструменти.

Успешно уочава улогу музичких инструмена- та у обележавању годишњих циклуса обича ја(обреди и празници) и животног циклуса обичаја(рађање,крштење,свадба,испраћај у војску).

 

 

Веому успешно врши компарацију између различитих врста народних инструмената:гусле,фрула,гајде,свирала до сламе,свирала од пера црног лука,пиштаљка од врбове гра не,“виолина“од кукурузовине,свирала од кукуте,тиква.

Успешно повезује и разликује  материјале од којих су израћени музички инструменти. Успешно обја- шњава улогу и значај музичких инструмената у обележавању годишњих циклуса обичаја (обреди и празници) и животног циклуса обичаја(рађање,крштење, свадба,испраћај у војску).

 

 

Веому успешно врши компарацију између различитих врста народних инструмената: гусле,фрула,гајде,свирала до сламе,свирала од пера црног лука,пиштаљка од врбове гра- не,“виолина“од кукурузовине, свирала од куку те,тиква.

Веома успешно повезује,објашњава и разликује  материјале од којих су израћени музички инструменти. Веома успешно објашњава улогу и значај музичких инструмената у обележавању год шњих циклуса обичаја (обреди и празници) и животногциклуса обичаја(рађање,крштење, свадба,испраћај у војску).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
3.Носиоци народне традиције

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Именује начине прено- шења народне тради- ције:усмени,писани и материјални садржаји.    Наводи начине чувања традицијске културе.                         Наводи науке,устано- ве и друштва која се баве чувањем и негова њем традицијске култу ре.Именује начине пре ношења садржаја на- родне традиције из са- дашњег времена на наредна покољења.

 

 

 

 

 

 

Описује различите на- чине преношења на- родне традиције:усме- ни,писани и материја- лни садржаји.

Описује начине чува- ња традицијске култу- ре.

Разликује науке,уста- нове и друштва која се баве чувањем и неговањем традицијске културе.

Описује начине прено- шења садржаја народне из садашњег времена на наредна покољења

 

 

 

 

 

 

Веому успешно врши

компарацију различитих начина преношења народне традициције:усмени,писани и материјални садржаји.

Објашњава начине чувања традицијске културе. Веома успешно објашњава науке,установе и друштва која се баве чувањем и него- вањем традицијске културе.

Успешно објашњава начине преношења садржаја народне традиције из сада- шњег времена на наредна покољења.

 

 

Веому успешно врши

компарацију различитих начина преношења народне традици- ције:усмени,писани и материјални садржаји.

Објашњава начине чувања традицијске културе. Веома успешно објашњава науке,установе и друштва која се баве чувањем и него- вањем традицијске културе.

Веома успешно објашњава начине преношења садржаја народне традиције из сада- шњег времена на на- редна покољења.

 

 

 

 

Тема ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)

 

1.Коришћење разних материјала за компоновање

(медијуми и проширени медијуми)

Дорада и преобликовање започетих облика.

Разликује и препознаје разне материјале за компоновање и уме да доради и преобликује започети облик.

 

Успешно уочава карактеристике разних материјала и користи их за дораду и преобликовање започетих облика. Веома успешно користи различите материјале и долази до  маштовитих примена при доради и преобликовању започетих облика. Самостално, креативно користи различите материјале и долази до веома маштовитих примена при доради и преобликовању започетих облика.
2. Композиција и покрет у композицији

Композиција линија, композиција боја, композиција облика, композиција светлина и сенки, композиција разних материјала у складу са проширеним медијумима.

Опажа и препознаје различите облике кретања у природи и представља једноставним техникама. Компонује линије и боје. Уочава покрет у композицији и успешно га представља. Компонује облике. Успешно  дефинише облике кретања и покрет у композицији, и пре-дставља их  разним техникама. Компонује светлине и сенке. Самостално дефинише облике кретања и покрет у композицији, креа-тивно их представља разним техникама. Компонује светлине и сенке.
3.Орнаментика

Линеарна орнаментика, површинска орнаментика, тродимензионална орнаментика

 

 

 

Препознаје појам орнамента као украсног елемента.  Схвата појам линеарног и површинског орнамента и уочава ритам који на свој начин приказује. Разуме појам тродимензионалног орнамента и  изграђује орнаменталну форму у различитим техникама. Потпуно разуме појам тродимензи-оналног орнамента и креативно изграђује орнаменталну форму у различитим техникама.
4. Простор (повезивање разних облика у целину)

Аутоматски

Разликује и препознаје отворени изатворени простор и може да га представи линијама и бојама на једноставан начин. Успешно уочава карактеристике отвореног изатвореног простора, као и облике и боје у простору и представља их различитим ликовним техникама. Веома успешно опажа детаље и карактеристике простора и на креативан начин га приказује. Самостално предста-вља волумен ваја-рском техником на веома маштовит и оригиналан начин.
5. Одабирање случајно добијених ликовних односа по лич. избору ученика Може да представи случајно добијене ликовне односе. Успешно врши избор детаља случајно добијених ликовних односа и долази до нових, занимљивих решења. Креативно и маштовито одабира и измешта детаљ из целине и на тај начин ствара нови ликовни рад. Веома креативно и маштовито одабира и измешта детаљ из целине и на тај начин ствара нови ликовни рад.
6. Плакат ,билборд, реклама Препознаје и разликује плакат, билборд и рекламу као вид информације.покушава да пошаље једноставно обавештење путем плаката. Схвата потребу оваквог вида визуелне комуникације и успешно осмишљава плакат путем кога шаље неку поруку. Разуме иконичко тумачење плаката, билборда  и рекламе и осмишљава идејно решење за рекламу. У потпуности разуме иконичко тумачење плаката, билборда  и рекламе и осми-шљава идејно решење за рекламу.
7. Ликовне поруке као могућност споразумевања Препознаје карактеристике инсеката, животиња и професија људи и представља их на једноставан начин. Уочава карактеристике инсеката, животиња и професија људи и успешно их представља различитим техникама. Успешно изражава професију или каракте-ристику неке животиње, односно инсекта користећи разне технике на веома јасан и прецизан начин. Симболично изража-ва професију или карактеристику неке животиње,  користе-ћи разне технике на веома јасан и преци-зан начин.
8. Ликовна дела и споменици културе; Дела савремених медијума Препознаје споменике културе у свом непосредном окруђењу. Схвата потребу упознавања са различитим уметничким делима. Разуме значај и сврху познавања умет. дела, повезује за са искустви-ма из других области. У потпуности разуме значај и сврху позна-вања умет.дела, пове-зује за са искуствима из других области.

 

 

Наставни предмет: МАТЕМАТИКА Разред: трећи (3.)
Циљ: Циљ наставе математике да ученици усвоје елементарна математичка знања која су потребна за схватање појава и зависности у животу и друштву; да оспособи ученике за примену усвојених математичких знања у решавању разноврсних задатака из животне праксе, за успешно настављање математичког образовања и за самообразовање; као и да доприносе развијању менталних способности, формирању научног погледа на свет и свестраном развитку личности ученика.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.Блок  бројева до 1000

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Зна да прочита и запише  бројеве до 1000, уме да упореди бројеве по величи-ни и да прикаже број на  бројевној полуправој.

Зна да сабира троцифрени и двоцифрени број.

Зна да одузима двоцифрени од

троцифреног броја.

Множи и дели без остатка у оквиру прве стотине.

Уме да решава једноставне једначине са сабирањем,оду- зимањем, множењем и деље-њем у оквиру прве стотине .

Уме да на основу текста правилно постави израз са једном рачунском операцијом.

Зна римске бројеве до 20.

Препознаје разлимке ½, ¼.

 

 

 

 

 

Обавља  све четири рачунске операције до 1000.

Може да прочита и запише римске бројеве до 100.

Зна редослед рачунских операција и рачуна вредност израза с највише две опера-ције.

Уме да решава једноставне једначине са сабирањем,оду- зимањем, множењем и деље-њем до 1000.

Решава лакше текстуалне задатке помоћу израза.

Зна основна својства рачу-нских операција.

 

Успешно обавља  све четири рачунске операције до 1000.

Зна римске циф I,V,X,L, C,D,M њихово читање и писање.

Уме  да прочита  и запише помоћу слова својства рачу-

нских операција.

Зна  да решава једначине са множењем и дељењем  до 1000.

Познаје, правилно записује и упоређује разломке чији је бројилац 1, а именилац мањи или једнак 10.

Логички закључује, поста-вља изразе и решава текстуа-лне задатке са више опера-ција.

Саставља текстуалне задатке на основу постављених израза.

Користи основна својства рачунских операција.

 

Самостално и прецизно сабира,одузима, множи и дели бројеве до 1000.

Зна да прочита и запише бројеве до 1000 римским цифрама.

Уме да израчуна бројевну вредност израза са више операција, поштујући приоритет.

Уме да решава сложеније проблемске задатке дате у текстуалној форми.

Уме да одреди решења неједначие са једном операцијом.

Са лакоћом, логички закљу-чује, креативно  саставља задатке и примењује на ситуацијама из животне праксе.

 

 

 

 

 

 

2.Геометријски објекти и њихов међусобни однос ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Ученик уме да именује геом. објекте у равни(квадрат, та-чка,круг,троугао,правоугао- ник, дуж, права, полуправа)

Препознаје нормалне и пара- лелне праве.

Препознаје врсте углова и може да их нацрта.

Користи поступак мерења дужине објекта, приказаног на слици, при чему је дата мерна јединица.

 

 

Разликује нормалне и пара-лелне праве.

Уме да  на црта помоћу при-бора за геометрију туп, прав, оштар угао, троугао.

Уме да рачуна обим троугла, квадрата и правоугаоника када су подаци дати у истим мерним јединицама.

Уз помоћ уме  да нацрта квадрат и правоугаоник по-моћу лењира и шестара.

 

 

Зна да црта нормалне и пара-лелне праве и вешто користи прибор за геометрију.

Претвара јединице за мере-ње дужине.

Уме да рачуна обим троугла, квадрата и правоугаоника када су подаци дати у разли- читим мерним јединицама.

Прецизно црта квадрат и пра-воугаоник помоћу лењира и шестара.

Знање примењује решавајући занимљиве и теже геометријске задатке.

Самостално и веома преци-зно разликује,описује и црта геометријска тела и фигуре. Вешто користи прибор и јединице мере за дужину.

Знање примењује решава-јући занимљиве и теже гео-метријске задатке повезу-јући их са животном пра-ксом.

 

Наставни предмет: МУЗИЧКА КУЛТУРА Разред: трећи (3.)
Циљ:

– развијање интересовања, музичке осетљивости и креативности;

– оспособљавање за разумевање могућности музичког изражавања;

– развијање осетљивости за музичке вредности упознавањем уметничке традиције и културе свога и других народа.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.      ИЗВОЂЕЊЕ МУЗИКЕ(певање и свирање) ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ  пева учене песме по слуху ;

Препознаје и уочава различите музичке игре и уз помоћ их  изводи.

Уз помоћ уочава и препознаје појмове из музичког речника.

Уз помоћ користи удараљке, изводи ритам  мелодије пљескањем, несигурно понавља краћи ритмички мотив и уз помоћ свира(металофон).

Зна учене песме по слуху и  са нотног текста;

Уме да изводи музичке игре.

Уочава и препознаје појмове из музичког речника.

Користи удараљке.

Уме да изводи ритам  мелодије пљескањем.

Уме да  понови  краћи задати ритмички мотив и, уз повремену помоћ свира на инструменту (металофон).

Самостално пева учене песме и изводи музичке игре.

Примењује учене појмове из музичког речника.

Зналачки користи удараљке, вешто прати  ритам  мелодије пљескањем.

Тачно понавља дужи ритмички мотив.

Самостално свира на инструменту (металофон).

Самостално пева учене песме и креативно изводи музичке игре. Вешто примењује учене појмове из музичког речника.

Зналачки користи удараљке, вешто прати  ритам  мелодије пљескањем.

Са сигурношћу тачно понавља дужи ритмички мотив.

Са сигурношћу користи инструмент.

 

2.      СЛУШАЊЕ МУЗИКЕ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ препознаје и именује слушане композиције за децу.

Уз помоћ разликује тонске боје, темпо, динамику и расположење у слушаним народним песмама и играма.

Уз помоћ препознаје појмове из музичког речника.

 

Углавном зна  називе слушаних композиција народних песама и игара.

Уме да разликује тонске боје, темпо, динамику и расположење у слушаним делима.

Препознаје појмове из музичког речника.

Зна називе слушаних композиција народних песама и игара.

Самостално закључује разликујући тонске боје, темпо, динамику у слушаним делима.

Зна  појмове из музичког речника.

Вешто и сигурно препознаје називе слушаних музичкких дела и њихове композиторе. Самостално закључује разликујући тонске боје, темпо, динамику у слушаним делима.

Самостално користи појмове из музичког речника.

 

Наставни предмет: Природа и друштво Разред: трећи (3.)
Циљ: Циљ овог наставног предмета јесте да ученици упознају себе, своје окружење и развију способности за одговоран живот у њему.

 

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
 Природа -човек-друштво ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Разликује и именује елементе живе и неживе природе, уочава рзноврсност биљака и животиња, препознаје њихов значај.Разликује станишта према условима живота и живим бићима у њима.

Делимично уочава каракте-ристике елемената неживе при-роде, увиђа повезаност у при-роди и присуство загађивача.

Препознаје облике рељефа   у окружењу.

 

 

 

 

 

 

Препознаје елементе живе и неживе природе.

Делимично разуме повеза-ност живе и неживе природе на очигледним примерима.

Зна шта је добробит животиња и поступке којима се она штити.

Разликује животна станишта и животне заједнице.

Зна облике рељефа у окру-жењу.

 

 

Разуме међусобну зависност живих бића у животној заједници.

Зна основне мере заштите живе и неживе природе као природних ресурса.

Зна облике рељефа  у окруже-њу:низије, котлине и планине.

 

 

У потпуности разуме повезаност услова живота и живих бића у станишту.

Разуме повезаност живе и неживе природе на мање очигледним примерима.

Зна облике рељефа  у окруже-њу:низије, котлине и планине.

Учествује у мерама и активно-стима очувања своје околине од загађивања.

 

 

 

 

 

 

 

 

Наше наслеђе ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Зна основне информације о начину живота људи у прошлости.

Препознаје најважније догађа- је из прошлости завичаја.

Делимично зна шта су исто-ријски извори и именује их.

Познаје најважније догађаје из прошлости завичаја.

Успешно уочава сличности и разлике између начина живота некад и сад.

Зна шта су историјски извори и успешно их именује.

Зна неке ликове из народне књижевности.

 

Веома успешно уочава сличности и разлике између начина живота некад и сад.

Зна шта су историјски извори и веома успешно их именује.

Зна ликове из народне књи-жевности.

 

 

Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК Разред: трећи (3.)
Циљ: Циљ наставе српског језика јесте да ученици овладају основним законитостима српског књижевног језика на којем ће се усмено и писмено правилно изражавати, да упознају, доживе и оспособе се да тумаче одабрана књижевна дела, позоришна, филмска и друга уметничка остварења из српске и светске баштине.
НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
1.       ЈЕЗИК

 

ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Уз помоћ именује и разликује глас, слог и реченицу,  службу и врсту речи, управни и неуправни говор, Уз помоћ уочава именице и глаголе, род, број именица и глаголска времена.

Уочава велико слово, знаке интерпункције, речцу ЛИ и НЕ и основне скраћенице. Овладавају читањем и писањем латинице.

 

Препознају реченицу по облику и значењу. Препознају главне делове реченице. Уочавају службу и врсту речи, именице(род и број), управни говор, глаголе и њихова временa, писање придева, скраћеница.Знају да користе велико слово, знаке интерпункције. Уочавају речце ЛИ и НЕ и скраћенице. Растављају речи на крају реда, пишу адресу. Пишу и читају латиницу. Одређују и пишу реченице по значењу и облику. Одређују службу и врсту речи. Самостално одређују  род и број именица, управни говор, глаголе и њихова временa, писање придева, скраћеница. У писању поштују граматичка и правописна правила. Користе правилно велико слово, знаке интерпункције и скраћенице; речцу ЛИ и НЕ, растављају речи на крају реда, примењују писање адресе. Пишу и читају латиницу. Самостално одређују и пишу реченице по значењу и облику. Самостално и успешно одређују службу и врсту речи Самостално одређују  род и број именица управни говор, глаголе и њихова, писање придева, скраћеница. У писању вешто примењују велико слово, знаке интерпункције и скраћенице; речцу ЛИ и НЕ, тачно растављају речи на крају реда, примењују писање адресе. Веома успешно користе латиницу

 

2.      КЊИЖЕВНОСТ ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Чита  наглас и у себи. Уочава ликове и догађаје у тексту. Разликује поезију од прозе.

Препознаје драмски текст.

Знају и користе технике читања текста са разумевањем прочитаног. Умеју да уоче целине у тексту,  ликове, особине, хронологију догађаја. Разумеју основну поруку текста.

Препознају лирски и драмски текст, као и народну књижевност.

Самостално користе технике читања и саопштавају утиске о прочитаном.

Уочавају целине у тексту,  ликове, особине, хронологију догађаја и самостално долазе до поруке текста.

Знају разлике лирског и драмског текста, као и народну књижевност.

Самостално и зналачки користе технике читања, саопштавају утиске о прочитаном, закључују и заузимају критички став о ликовима, догађајима и самостално долазе до поруке текста повезујући је са свакодневним животом.

Схватају одлике лирског и драмског текста. Схватају одлике народне књижевности.

НАСТАВНЕ ТЕМЕ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
3.       ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА ДОВОЉАН (2) ДОБАР (3) ВРЛО ДОБАР (4) ОДЛИЧАН (5)
Покушавају да  препричавају и причају о догађајима и доживљајима у тексту. Уз помоћ описују појаве из непосредног окружења. Састављају једноставне реченице и краће саставе. Казују напамет  научене текстове и уз помоћ драматизују текст Знају да препричавају текст по заједничком плану. Описују предмете, биљке, животиње, састављају саставе. Користе јасне реченице. Казују и драматизују текстове. Зна правилно, течно  и уверљиво да се усмено и писмено изражава.

Описују предмете, биљке и животиње користећи јасне и сликовите реченице.

Пишу разгледнице и краћа писма.

Самостално и креативно препричавају, сажето и проширено. Самостално описују појаве из свог окружења, користе сликовите, али јасне реченице. Самостално пишу разгледнице и краћа писма.

Критеријуми оцењивања СРПСКИ ЈЕЗИК,  први  разред

 

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
 

ТЕМЕ

 

 

ИСТИЧЕ СЕ

 

ДОБАР

 

ЗАДОВОЉАВА

 

ПОЧЕТНО ЧИТАЊЕ И  ПИСАЊЕ

Правилно изговара све гласове, везује их за слова, а слова у речи.

Чита краће текстове са разумевањем.

Правилно и самостално пише једноставним и пуним реченицама.

Самостално исказује своје мишљење.

Правилно употребљава тачку и велико слово.

Савладао је читање и писање, разликује знаке интерпункције као и обавештајну, упитну и узвичну реченицу.

 

 

Правилно шчитава повезујући речи у реченицу, правилно пише слова и повезује их у речи.

Одваја речи приликом писања.

Одговара на питања пуном реченицом и дословно понавља краће садржаје.

Самосталан је у исказивању свог мишљења.

 

 

Изговара гласове и не везује их за слова.

Делимично савладао слова.

При читању словка.

Пише слова са извесним грешкама не везујући их у реч.

Уз подстицај учитеља исказује своје мишљење

Пише по диктату са грешкама.

 

 

 

ЈЕЗИК

 

Разликује знаке интерпункције као и обавештајну, упитну и узвичну реченицу.

Правилно употребљава тачку и велико слово.

 

 

Правилно употребљава тачку и велико слово, и знаке интерпункције.

 

Уз помоћ учитеља користи употребу великог слова у писању и  разликује тачку, упитник и узвичник.
                  КЊИЖЕВНОСТ

 

Уочава главне ликове и њихове особине као и место и време вршења радње.

У потпуности понавља краће садржаје и самостално описује бића по битним обележјима.

Разликује позитивне и негативне особине ликова.

Уочава след догађаја у тексту.

Уочава и издваја карактеристичну реченицу за текст.

Зна шта је бајка и басна.

Уочава главне ликове, просторне и временске односе.

-Препознаје загонетку и разуме њено значење;

-Препознаје басну и разуме њено значење, као и бајку;

 

Уз помоћ учитеља даје краће одговоре у вези  садржаја и догађајима из окружења.

Уочава главне ликове у тексту.

Уз подстицај препознаје бајку и басну.

 

ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА

                Самостално одговара пуном реченицом, прича о догађајима, препричава, описује, рецитује и глуми.

 

 

Одговара, прича, препричава, рецитује и глуми.

Уз помоћ питања описује жива бића и предмете из непосредне околине

 

Разуме једноставна упутства и реагује на њих.

Уз помоћ учитеља даје кратке реченице на основу слика.

Уз помоћ учитеља рецитује краће текстове.

 

 

 

 

 

Прво полугодиште

 

*** Закључна оцена ***

Успешно је савладао сва штампана и писана слова.

Чита са разумевањем.

Пише без грешке.

Самостално препричава краће садржаје и прича о догађајима.

 

***Закључна оцена***

Зна штампана и писана слова и међусобно их разликује.

Чита повезујући речи у реченицу.

Пише по диктату са по неком грешком.

Одговара на питања пуном реченицом.

*** Закључна оцена  прво полугодиште***

Разликује писана од штампаних слова.

Пише по диктату  са извесним грешкама.

При читању словка.

Шчитава и делимично разуме прочитано.

 

Друго полугодиште

***Закључна оцена***

У потпуности савладао предвиђене садржаје.

Самостално пише без грешке.

Чита и пише брзином нормалног говора.

Самостално пише реченице на задату тему.

 

 

***Закључна оцена***

Савладао је читање и писање.

Познаје елементе правописа.

Уочава главне ликове у тексту и самостално изражава своје мишљење.

***Закључна оцена***

Преписује штампаним и писаним словима.

Делимично повезује слова у реч, шчитава и разуме прочитано.

Уз помоћ учитеља препричава краће садржаје и прича о догађајима Уз помоћ  уочава ликове и догађаје у тексту.

 

 

 

Критеријуми оцењивања МАТЕМАТИКА,  први  разред

 

 

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
 

ТЕМЕ

 

 

ИСТИЧЕ СЕ

 

ДОБАР

 

ЗАДОВОЉАВА

 

ГЕОМЕТРИЈА

Положај, величина и облик предмета 

Самостално групише предмете према њиховим особинама;

Одрежује положај предмета према себи, другој особи и другом предмету;

Правилно користи одреднице У, НА, ВАН;

Самостално се орјентише у простору;

Самостално именује геометријске фигурe.

Разликује предмете и бића по дужини, ширини и висини;

Разликује предмете и бића по величини, облику и боји;

Групише предмете према двема особинама;

Одређује положај предмета према себи и према другим предметима;

Користи одреднице У, НА, ВАН.

Уз помоћ и подстицај разликује предмете према величини, облику и боји;

Групише предмете према једној особини;

Уз помоћ групише предмете према њиховим особинама;

Препознаје геометријске фигуре ;

Уз помоћ именује геометријске фигуре

 

Линије

Правилно користи лењир;

Спаја тачке кривим и правим линијама;

Самостално црта дуж;

Правилно користи матаматичке термине.

Разликује и именује криве и праве линије;

Разликује и именује отворену и затворену линију;

Разликује унутрашњост и спољашњост.

Препознаје криве и праве линије;

Уз помоћ уочава и црта дуж.

 

ПРИРОДНИ БРОЈЕВИ

Правилно црта и приказује скупове;

Групише елементе у скуп на основу задатих својстава (задатака);

Самостално чита и пише бројеве до 5;

Самостално употребљава знаке <, >, =

Самостално користи бројевну праву;

Уочава и именује редне бројеве;

Одређује претходник и следбеник броја;

Самостално чита, пише и упоређује бројеве до 10;

Самостално сабира и одузима до 10;

Самостално чита, пише и упоређује бројеве до 20;

Самостално именује и разликује једноцифрене и двоцифрене бројеве;

Самостално именује и разликује парне и непарне бројеве;

Самостално сабира десетице и јединице;

Самостално сабира и одузима без преласка преко десетице;

Самостално сабира и одузима са преласком преко десетице;

Решава изразе са две операције;

Решава текстуалне задатке са две операције;

Одређује непознати број;

Самостално чита, пише и упоређује бројеве до 100;

Сабира и одузима вишеструке десетице;

Самостално сабира и одузима двоцифрене и једноцифрене бројеве у оквиру прве стотине;

Самостално саставља текст на основу датог израза;

Решава логичке задатке.

Уочава разне примере скупова

Разликује појам елемента (члана) скупа;

Броји, чита и пише бројеве до 5;

Употребљава знаке <, >, =

Броји, чита и пише бројеве до 10;

Решава једноставне задатке са сабирањем и одузимањем уз мање гршке;

Зна да броји унапред и уназад;

Разуме појмове десетица и јединица уз помоћ сабира дестице и јединице;

Сабира двоцифрен и једницифрен број без прелаза преко десетице (до 20);

Сабира једноцифрене бројеве са преласком преко десетице ( до 20);

Одузима јединице од десетица до 20;

Одузима једноцифрен број од двоцифреног без прелаза преко десетице (до 20);

Одузима једноцифрен број од двоцифреног са преласком преко десетице (до 20);

Одузима двоцифрен број од двоцифреног до 20;

Решава изразе са једном операцијом;

Решава текстуалне задатке са једном операцијом;

Сабира десетице и јединице до 100;

Решава изразе са две операције (до 100);

Решава текстуалне задатке са једном или две операције у оквиру прве стотине.

 

 

Разликује скуп са истим и различитим бројем елемената

Пребројава елементе скупа

Уз помоћ чита, пише бројеве до 5

Уз помоћ разуме и користи бројевну праву

Уз помоћ упоређује бројеве до 5;

Уз помоћ и подстицај употребљава знаке <, >, =;

Уз помоћ чита, пише и упоређује бројеве до 10

Уз помоћ сабира и одузима до 10

Уз помоћ именује и разликује једноцифрене и двоцифрене бројеве

Уз помоћ именује и разликује парне и непарне бројеве

Уз помоћ сабира и одузима без преласка преко десетице

Уз помоћ сабира и одузима са преласком преко десетице

Уз помоћ чита, пише и упоређује бројеве до 100

Уз помоћ сабира и одузима двоцифрене и једноцифрене бројеве без преласка преко десетице

Уз помоћ саставља текст на основу датог израза

 

 

МЕРЕЊА И МЕРЕ

Зна вредност новчаница;

Пореди вредност новчанице;

Пореди, процењује дужину;

Користи нестандардне јединице;

Пореди и мери дужину (стопалом, кораком…);

Решава текстуалне задатке са нестандардним мерним јединицама;

 

Разликује вредности новчанице;

Разликује нестандардне јединице мере;

Решава једноставне текстуалне задатке са нестандардним јединицама мере

 

Разликује папирни и метални новац;

Разликује дужину, ширину и висину предмета;

Уочава и уз помоћ користи нестандардне јединице мере

 

 

Прво полугодиште

 

*** Закључна оцена ***

Одређује положај предмета према себи, другој особи и другом предмету;

Правилно црта отворену и затворену линију уз правилно коришћење лењира;

Разуме рачунање у оквиру прве десетице;

Са лакоћом решава текстуалне задатке;

Примењује сабирање и одузимање до 10 у свакодневним животним ситуацијама (кроз текстуалне задатке);

***Закључна оцена***

Одређује положај предмета према себи, другој особи и другом предмету;

Разликује и уз помоћ именује и црта отворену и затворену линију;

Савладао сабирање и одузимање до 10;

Решава једноставне текстуалне задатке.

*** Закључна оцена  прво полугодиште***

Разликује предмете према величини, облику и боји;

Разуме одреднице У, НА, ВАН;

Групише предмете према једној особини;

Уз подстицај сабира и одузима до 5;

Препознаје бројеве до 10.

 

 

Друго полугодиште

***Закључна оцена***

Самостално сабира и одузима бројеве до 100;

Самостално решава сложеније текстуалне задатке и правилно користи математичку терминологију.

 

 

 

 

 

***Закључна оцена***

Броји, чита, пише и упорежује бројеве до 100;

Сабира и одузима бројеве до 100;

Решава једноставне текстуалне задатке.

***Закључна оцена***

Сабира и одузима бројеве до 10;

Уз помоћ сабира и одузима бројеве до 20;

Броји, чита и пише бројеве до 100;

Разликује папирни и метални новац.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Критеријуми оцењивања СВЕТ ОКО НАС,  први  разред

 

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
 

ТЕМЕ

 

 

ИСТИЧЕ СЕ

 

ДОБАР

 

ЗАДОВОЉАВА

ЈА И ДРУГИ Самостално исказује своја осећања и потребе Исказује  своја осећања и потребе Препознаје своја осећања и потребе
ПОРОДИЧНИ ДОМ, ШКОЛА Самостално разликује и именује чланове уже и шире породице

Разуме своја права и обавезе у школи

Самостално описује празнике

Именује просторије у школи и зна њихову функцију

Именује занимања људи који раде у школи и

зна њихове послове

Самостално описује своје насеље

Именује географске објекте места и околине

Познаје основна правила понашања у саобраћају и придржава их се

Препознаје групе људи који живе у његовим окружењу (породица, родбина, суседи)

Познаје права и обавезе

Познаје  празнике

Зна о  просторијама  у школи и зна њихову функцију

Зна  занимања људи који раде у школи и њихове послове

Описује  своје насеље

Познаје геог рафске објекте места и околине

Познаје основна правила понашања у саобраћају .

Уз помоћ разликује и именује чланове уже и шире породице

Делимично познаје права и обавезе

Уз подстицај описује празнике

Делимично познаје  просторије  у школи и њихову функцију

Препознаје занимања људи који раде у школи и

њихове послове

Уз помоћ  описује своје насеље

Препознаје географске објекте места и околине

Делимично зна  основна правила понашања у саобраћају .

ЗДРАВЉЕ И БЕЗБЕДНОСТ Чува и уређује простор у коме живи

Правилно користи кућне апарате и препознаје опасности које вребају од неправилног коришћења

Самостално одржава хигијену

Примењује начине очувања околине

 

Разуме начин уређења простора  у коме живи

Познаје кућне апарате и препознаје опасности које вребају од неправилног коришћења

Познаје елементе  одржавања хигијене

Познаје начине очувања околине

 

Делимично разуме начин уређења простора  у коме живи

Делимично познаје кућне апарате и препознаје опасности које вребају од неправилног коришћења

Уочава елементе  одржавања хигијене

 

Препознаје начине очувања околине

 

РАЗНОВРСНОСТ ПРИРОДЕ  Разуме разлику између  живе и неживе природе

Разуме и објашњава значај неживе природе за живи свет

Разуме значај сунчеве светлости и топлоте за живот на земљи

Разуме и схвата значај ваздуха за живи свет

Самостално набраја облике појављивања воде у непосредном окружењу: потоци, реке, баре, језера;

У потпуности савладао основна својства воде

Посматра и истражује и растворљивост материјала у води

Самостално описује и уочава основна својства земљишта

Самостално препознаје рељеф у својој околини

Разуме значај утицаја човека на природу

Самостално именује   биљке и животиње шуме, њиве, воћњака, повртњака, ливаде и баре

Разуме разлике и сличности међу живим бићима

У потпуности савладао везу међу живим бићима

Разуме значај биљака и животиња за људе

Разуме  улогу чула вида, слуха, мириса, укуса и додира у свом свакодневном функционисању и сазнавању окружења;

 

Зна  разлику између  живу и неживе природе

Разуме значај неживе природе за живи свет

Разуме значај сунчеве светлости и топлоте за живот на земљи

Познаје значај сунчеве светлости и топлоте за живот на земљи

Зна  значај ваздуха за живи свет

Разликује   облике појављивања воде у непосредном окружењу: потоци, реке, баре, језера;

Описује  основна својства воде

Познаје  растворљивост материјала у води

Разликује  основна својства земљишта

Препознаје  рељеф у својој околини

Разликује биљке и животиње шуме, њиве, воћњака, повртњака, ливаде и баре

Препознаје разлике и сличности међу живим бићима

Познаје везу међу живим бићима

Разликује улогу чула вида, слуха, мириса, укуса и додира у свом свакодневном функционисању и сазнавању окружења;

 

Делимично зна  разлику између  живу и неживе природе

Уочава значај неживе природе за живи свет

Препознаје значај сунчеве светлости и топлоте за живот на земљи

Делимично разуме значај ваздуха за живи свет

Препознаје  облике појављивања воде у непосредном окружењу: потоци, реке, баре, језера;

наје основна својства воде

Уочава   растворљивост материјала у води

Разликује основна својства земљишта

Уз помоћ разликује основна својства земљишта

Делимично препознаје  рељеф у својој околини

Уочава биљке и животиње шуме, њиве, воћњака, повртњака, ливаде и баре

Уз помоћ запажа и именује спољашње делове живих бића

Уочава везу међу живим бићима

Препознаје улогу чула вида, слуха, мириса, укуса и додира у свом свакодневном функционисању и сазнавању окружења;

 

 

 

ЧОВЕК СТВАРА Групише предмете на основу својства материјала

У потпуности зна својства материјала под различитим спољашњим утицајима

Самостално изводи закључке на основу једноставних огледа

Самостално закључује како својства материјала одређују њихову употребу

 

Познаје својства материјала

Зна  својства материјала под различитим спољашњим утицајима

Изводи закључке на основу једноставних огледа

Познаје својства материјала и њихову употребу

 

 

Препознаје својства материјала

Уочава својства материјала под различитим спољашњим утицајима

Уз помоћ изводи закључке на основу једноставних огледа

Делимично познаје својства материјала и њихову употребу

 

 

ОРИЈЕНТАЦИЈАУ ПРОСТОРУ И ВРЕМЕНУ Самостално се орјентише у простору

Самостално менује делове дана и редослед дана у недељи

Самостално именује месеце у години

Зна да се орјентише у простору

Именује делове дана и редослед дана у недељи

Познаје  месеце у години

Уз помоћ се орјентише у простору

Препознаје  делове дана и редослед дана у недељи

Делимично познаје  месеце у години

 

ПРВО ПОЛУГОДИШТЕ

 

·         Познаје и примењује знања о култури живљења и основних саобраћајнихправила.

·           Именује  живу и неживу природу, природне појаве и уочава и описује узрочно-последичне везе. Самостално износи своје мишљење о појавама у природи.

 

·         Познаје  и поштује неке елементе културе живљења и  основних саобраћајних правила.

·         Описује карактеристике   живе и  неживе природе

 

·         Делимично је савладао елементе културе живљења и  основних саобраћајних правила.

·         Уз помоћ именује  живу и неживу природу и  уочава узрочно-последичне везе. Уз подстицај износи своје мишљење о природним појавама.

 

ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ

·    Користи  просторне и временске одреднице

·    У потпуности познаје особине материјала и њихову употребу

·    Познаје  просторне и временске одреднице

·    Разликује материјале и одређује њихову употребу

·    Делимично познаје  просторне и временске одреднице

·    Уз подстицај набраја материјале и њихову употребу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Критеријуми оцењивања ФИЗИЧКО И ЗДРАВСТВЕНО ВАСПИТАЊЕ,  први  разред

 

 

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
 

ТЕМЕ

 

 

ИСТИЧЕ СЕ

 

ДОБАР

 

ЗАДОВОЉАВА

 

ФИЗИЧКЕ СПОСОБНОСТИ

Схвата значај и правилно изводи једноставне опште припремне вежбе (вежбе обликовања);

Разликује правилно од неправилног држања тела и правилно држи тело

Користи терминологију вежбања;

Поштује  правила понашања на просторима за вежбање;

Поштује мере безбедности током вежбања

Правилно изводи једноставне опште припремне вежбе (вежбе обликовања);

Правилно изведе вежбе разноврсна и изведена кретања;

Разликује правилно од неправилног држања тела и уз помоћ правилно држи тело;

Препознаје основну терминологију вежбања

Зна правила понашања на просторима за вежбање

Препознаје једноставне опште припремне вежбе (вежбе обликовања);

Уз помоћ изведи вежбе, разноврсна и изведена кретања

Придржава се правила понашања на просторима за вежбање;

 

 

МОТОРИЧКЕ ВЕШТИНЕ

Одржава равнотежу у различитим кретањима;

Поштује правила понашања на простору за вежбање;

Примењује правилну технику дисања приликом вежбања;

Комбинује и користи усвојене моторичке вештине у свакодневном животу и игри;

Уредно одлаже своје ствари пре и након вежбања;

Одговорно се односи према справама, објектима и реквизитима у простору за вежбање;

Вешто савладава препреке;

Правилно користи различите облике скакања и прескакања;

Самостално се пење и провлачи кроз различите справе;

Вешто изводи кораке народних игара;

Користи терминологију вежбања;

Навија фер и бодри ученике у игри.

Комбинује и користи усвојене моторичке вештине у игри и у свакодневном животу;

Вешто изводи једноставне облике;

Поштује правила игре;

Примењује  правилну технику дисања приликом вежбања;

Поштује мере безбедности током вежбања;

Одржава равнотежу у различитим кретањима;

Изводи кретне вежбе и кратке саставе уз музичку пратњу;

Хода и трчи у одређеном ритму;

Прати покретима одговарајући ритам;

Игра дечији народни плес;

Користи основну терминологију вежбања.

 

 

Изводи једноставне облике;

Уз помоћ поштује правила игре;

Поштује правила понашања на просторима за  вежбање;

Уз помоћ одлаже своје ствари пре и након вежбања;

Упознат је са значајем физичких активности за здравље;

Зна правила игре;

Уз помоћ примењује облике кретања у играма и полигонима;

Уз помоћ се пење и провлачи кроз различите справе;

Познаје основен кораке народних игара.

ФИЗИЧКА И ЗДРАВСТВЕНА КУЛТУРА Уредно одлаже своје ствари пре и након вежбања;

Примењује здравствено-хигијенске мере (пре, у току и након вежбања);

Схвата значај коришћења воћа у својој исхрани.

 

Одлаже своје ствари пре и након вежбања;

Одржава личну хигијену;

Наведе делове свога тела и препозна њихову улогу;

Уочава промене у расту код себе и других;

Правилно се понаша за столом.

Уз помоћ учествује у одржавању простора у коме живи и борави;

Уочава разлику између здравог и болестног стања;

 

 

Прво полугодиште

 

*** Закључна оцена ***

Радо се укључује у тимски рад и игру.

Усклађена кординација покрета при извођењу одређених вежби.

Развијати манипулативну спретност..

Развио навику редовног телесног вежбања и сагледавање значаја за лично здравље.

Познаје и поштује правила у играма и правила понашања на часу.

***Закључна оцена***

 

Поштује постављена правила игре.

Има правилно држање тела при седењу и учењу;

Правилно изводи форме природног облика кретања.

Вешт је и спретан, тако да се истиче при вежбању.

Учествује у заједничким активностима и успешно сарађује са вршњацима

*** Закључна оцена  прво полугодиште***

 

Изводи неке форме природног облика кретања, уз подстицај се укључује у заједничке активности.

Изводи једноставне облике кретања. Учествује у играма.

Изводи одређене облике природног облика кретања.

Познаје правила игре, али их се углавном придржава. Воли игре лоптом.

 

Друго полугодиште

***Закључна оцена***

Има добро развијену координацију покрета, манипулативну спретност и окретност у играма са и без реквизита.

Вежбе на тлу и справама изводи коректно, у складу са личним развојним карактеристикама, и одговорно се користи справама и другим реквизитима.

Поштује утврђена правила игре у тимским и групним активностима и играма у пару. Има правилно држање тела у усправном и седећем положају.

Има позитиван однос према победама/поразу у тимским и другим играма..

 

***Закључна оцена***

Савладане  су учене технике и вештине.

Активно се укључује у све активности на часу.

Поштуј мере безебедности при извођењу вежби, са и без реквизита.

Доноси уредну опрему за вежбање.

 

Правилно изводи вежбе обликовања и користи правилну терминологију вежби

***Закључна оцена***

 

Развија навике редовног телесног вежбања и продубљивати свест о значају физичких активности, здраве исхране и вођењу опште хигијене (личне, просторне) за здрав, безбедан и одговоран живот.

Поштуј мере безебедности при извођењу вежби, са и без реквизита уз помоћ и подстицај.

Правилно изводи вежбе обликовања уз помоћ и подршку;

 

Изводи одређене облике природног облика кретања.

Воли да се такмичи и познаје правила игре, али их се углавном придржава.

 

 

Критеријуми оцењивања ЛИКОВНА КУЛТУРА,  први  разред

 

 

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
 

ТЕМЕ

 

 

ИСТИЧЕ СЕ

 

ДОБАР

 

ЗАДОВОЉАВА

ЛИКОВНА КУЛТУРА И ОКРУЖЕЊЕ Пореди своје утиске и утиске других о уметничким делима, изгледу објеката, предмета и облицима из природе и окружења Одређује самостално и у сарадњи са другима положај облика у простору.

Описује визуелне карактеристике по којима препознаје облике у простору.

Користи прибор и материјале у складу са инструкцијама.

Уз помоћ разликује и именује боје.

 

ОДНОСИ У ВИДНОМ ПОЉУ

Користи различите технике по сопственој замисли.

Изражава доживљаје, утиске, осећања и опажања.

Користи материјал и прибор у складу са инструкцијама.

Служи се средствима и техникама ликовно-визуелног изражавања.

 

Служи се неким техникама ликовног изражавања.
ОБЛИКОВАЊЕ Самостално бира начин спајања најмање два материјала.

Обликује сложене фигуре од неког материјала.

Самостално преобликује употребне предмете мењајући им намену.

Користи материјале и прибор у складу са инструкцијама.

Обликује фигуре од неког материјала.

Обликује једноставне фигуре од неког материјала.

Преводи једноставне информације и појмове у ликовни рад.

СПОРАЗУМЕВАЊЕ Маштовито и креативно се ликовно изражава.

Самостално остварује садржаје користећи сваки материјал који се налази у непосредној околини.

Учествоје у презентацији својих радова и радова друге деце.

Зна да сваки материјал који се налази у непосредној близини може да буде повод за остварење одређеног садржаја. Уз подстицај исказује утиске о свом раду.

Поштује правила понашања приликом посете установи културе.

Изражава познате појмове мимиком и покретом тела без звука.

 

Прво полугодиште

 

*** Закључна оцена ***

Служи сесредствима и техникама ликовно визуелног изражавања.

Исказује утиске о свом раду и радовима друге деце. Педантан и уредан у раду.

 

***Закључна оцена***

Служи се неким техникама ликовно-визуелног изражавања.

Уз подстицај исказује утиске о свом раду. Разликује боје али их у раду не примењује реално.

 

*** Закључна оцена  прво полугодиште***

Служи се неким техникама ликовно-визуелног изражавања уз пмоћ.

Уз подстицај исказује утиске о свом раду. Разликује боје али их у раду не примењује реално уз помоћ.

 

 

Друго полугодиште

***Закључна оцена***

Педантан је, уредан и креативан у раду.

Препознаје ликовне садржаје и материјале и служи се средствима и техникама ликовно-визуелног изражавања.

 

 

 

***Закључна оцена***

Служи се неким техникама и средствима ликовно-визуелног изражавања.

Препознаје неке ликовне садржаје и материјале.

 

***Закључна оцена***

Служи се неким техникама и средствима ликовно-визуелног изражавања уз помоћ.

Препознаје неке ликовне садржаје и материјале уз помоћ.

 

 

 

 

 

 

Критеријуми оцењивања МУЗИЧКА КУЛТУРА,  први  разред

 

 

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА
 

ТЕМЕ

 

 

ИСТИЧЕ СЕ

 

ДОБАР

 

ЗАДОВОЉАВА

СЛУШАЊЕ МУЗИКЕ Објашњава својим речима утиске о слушаном делу.

Користи самостално доступне носиоце звука.

Повезује музичко дело у односу на њему блиску ситуацију (боју инструмента, врсту гласа, карактером дела).

Разликује звук из окружења (гласове, инструменте, хор, оркестар…).

Користи неке доступне носиоце звука.

Разликује степен јачине звука.

Препознаје различит темпо у слушаном делу.

Разликује људске гласове.

Уз подстицај учествује у музичким активностима.

Поштује договорена правила понашања при слушању музике.

 

ИЗВОЂЕЊЕ МУЗИКЕ

Пева песме различитог садржаја и расположења.

Прати певање на дечјим ритмичким инструментима.

Правилно изводи научене музичке игре.

Изражава свој доживљај музике кроз импровизацију самостално или у групи.

Пева песме по слуху.

Изговара у ритму бројалице уз покрете тела.

Примењује договорен начин певања и понашања у групном певању и свирању.

Свира по слуху једноставне аранжмане.

Прати музику одговарајућим покретима. Пева једноставне песме по слуху.

Примењује договорен начин певања и понашања.

Музичко стваралаштво Бира према литерарном садржају одговарајући музички садржај. Да ствара звучне ефекте, већу музичку целину помоћу различитих извора звука, сложенију мелодију на сложенији задати текст. Да ствара звучне ефекте, покрете уз музику, мању ритмичку целину и помоћу различитих извора звука – једноставну мелодију на краћи задати текст. Да ствара неке звучне ефекте и покрете.

Да направи једноставнији дечји ритмички инструмент.

 

Прво полугодиште

 

*** Закључна оцена ***

Пева све научене песме по слуху и изводи ритмичку пратњу.

Правилно изводи научене музичке игре.

 

***Закључна оцена***

Пева неке научене песме по слуху и делимично изводи ритмичку пратњу.

Воли да игра музичке игре.

*** Закључна оцена  прво полугодиште***

Пева неке научене песме по слуху и делимично изводи ритмичку пратњу уз помоћ.

Воли да игра музичке игре. уз помоћ.

 

 

Друго полугодиште

***Закључна оцена***

Зна да пева све научене песме по слуху. Успешно игра све научене игре. Изводи ритмичку пратњу без грешке.

Воли да слуша уметничку музику,

 

 

***Закључна оцена***

Зна да пева неке научене песме по слуху. Игра неке научене музичке игре.

Делимично изводи ритмичку пратњу

***Закључна оцена***

Зна да пева неке научене песме по слуху. Игра неке научене музичке игре уз помоћ.  .

Делимично изводи ритмичку пратњу уз помоћ.

 

 

 

НАПОМЕНА: Вредновање и оцењивање ученика из наставних предмета који захтевају посебне способности (ликовна култура, музичка култура и физичко васпитање) врши се према индивидуалним способностима, степену спремности и успешности ученика. Уколико ученик нема изражајније способности за неки од ових предмета, наставник, приликом оцењивања узима у обзир учеников однос и залагање у том предмету.

 

 

адреса

Котража,  32235 Котража

Telefon i E-mail

032 856 113   mail    oskotraza@gmail.com

Директор школе

Милан Сарић