Правила понашања у установи

od strane | нов 24, 2021 | Документа школе

Na osnovu člana 43 stav 1 tačka 1), člana  45 stav 3 i člana 56 stav 1 tačka1) Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (“Sl. glasnik RS”, br. 62/2003, 64/2003 – ispr., 58/2004 i 62/2004 – ispr.) i člana ____ Statuta škole, školski odbor, na sednici od dana ______ godine, doneo je

 

 

PRAVILA PONAŠANJA U USTANOVI

OSNOVNA ŠKOLA ‘’KOTRAŽA’’ U KOTRAŽI

 

I OPŠTE ODREDBE

 

Član 1

 

Ovim pravilima uređuje se ponašanje u ustanovi i odnosi učenika, zaposlenih i roditelja, kao i drugih lica koja borave u ustanovi, službenim ili privatnim poslom.

 

Član 2

 

U cilju postizanja propisanih ciljeva obrazovanja učenika i podizanja i očuvanja ugleda ustanove, zaposleni su obavezni da svojim radom i primernim ponašanjem utiču na sve ostale subjekte da se obezbedi nesmetan rad, poveća bezbednost svih, a naročito učenika, očuva školska imovina, opšta i radna disciplina u ustanovi.

 

Član 3

 

Zabranjena je upotreba podataka o ličnosti učenika i zaposlenih, van namene za koju su prikupljeni.

 

 

Zabrana diskriminacije i stranačkog organizovanja

 

Član 4

 

U ustanovi su zabranjene aktivnosti kojima se ugrožavaju, omalovažavaju ili diskriminišu grupe i pojedinci po osnovu rasne, nacionalne, jezičke, verske ili polne pripadnosti, fizičke ili psihičke konstitucije, uzrasta, socijalnog i kulturnog porekla, imovnog stanja, odnosno političkog opredeljenja, kao i podsticanje takvih aktivnosti.

Pod diskriminacijom učenika smatra se svako neposredno ili posredno pravljenje razlika ili njihovo povlađivanje, isključivanje ili ograničavanje, čiji je cilj sprečavanje ostvarivanja prava, smanjenje prava ili prestanak jednakog tretmana učenika.

U ustanovi je zabranjeno fizičko nasilje i vređanje ličnosti učenika i zaposlenih.

U ustanovi nije dozvoljeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe.

 

Član 5

 

Direktor ustanove obavezan je da sarađuje sa roditeljima učenika, u skladu sa zakonom i Statutom.

 

II PONAŠANJE UČENIKA

 

Član 6

 

Učenik je obavezan da poštuje odredbe propisane kućnim redom kojima se regulišu, naročito sledeća pitanja: vreme dolaska učenika u školu, trajanje nastavnih časova i odmora, raspored zvonjenja, dužnost redara (dežurnih učenika), radno vreme sekretarijata škole, vreme rada biblioteke sa učenicima, izgled učenika, odsustvovanje učenika sa časova, obaveze učenika koje proističu iz zadataka u vezi sa izvršavanjem propisa u oblasti: ishrane učenika, zaštite na radu, protivpožarne zaštite, obezbeđenja imovine, prijema i kretanja stranaca i drugih lica u školi, kao i ostale odredbe koje obezbeđuju normalne uslove za rad i disciplinu u školi.

 

Član 7

 

Učenik je dužan da poštuje pravila školskog života i rada, pojedinačne odluke školskih organa, da se pridržava propisa i da čuva ugled učenika i škole.

 

Ulaz i izlaz učenika

 

Član 8

 

Radi ulaska u školu i izlaska iz škole određuju se posebni ulazi (izlazi) za učenike škole.

 

Član 9

 

Učenici dolaze u školu 15 minuta pre početka prvog časa.

Učenici koji prate nastavu pre podne dolaze u školu u 7,45 časova (nastava počinje u 8,00 časova), a za popodnevnu smenu u 13,15 časova (nastava počinje u 13,30 časova), odnosno u 7,45 (ako nastava počinje u 8 časova), tj. u 13,45 časova (kad nastava počinje u 14 časova).

 

Član 10

 

Po dolasku u školu učenici ulaze u svoje učionice, sedaju na svoja mesta i pripremaju se za početak časa.

Ako se čas ne održava u učionici, učenici odlaze ispred prostorije u kojoj će se održati čas – nastava (na primer: fiskulturna sala, školska radionica, biološki, hemijski ili drugi kabinet, kuhinja i dr.) i tamo čekaju nastavnika.

Sa dolaskom predmetnog nastavnika učenici mogu ući u određenu prostoriju i u miru se pripremiti za početak časa.

 

Član 11

 

Ako učenik zakasni ne sme se zadržavati u hodnicima, dvorištu, sanitarnim prostorijama i drugim delovima školske zgrade, već odmah ulazi u učionicu ili drugu prostoriju u kojoj se izvodi nastava njegovog odeljenja.

Posle javljanja nastavniku i pružanja obaveštenja o razlogu zakašnjenja, po odobrenju nastavnika, učenik odlazi na svoje mesto.

Za vreme odlaska na mesto ne sme uznemiravati ostale učenike, ometati ih razgovorom, niti odgovarati na pitanja učenika zbog čega je zakasnio, već odmah treba da se uključi u praćenje nastave. Ukoliko mu je potrebno objašnjenje u vezi sa nastavom, obratiće se nastavniku.

 

Član 12

 

Dežurni učenici (redari) dolaze u školu pet minuta pre ostalih učenika. Odeljenjski starešina u svom odeljenju određuje po dva redara sa spiska učenika (prozivnika) koji dužnost redara obavljaju u trajanju od nedelju dana.

Redari su dužni da:

– pregledaju učionicu po dolasku u školu, pripreme pribor i ostala nastavna sredstva potrebna za rad,

– prijavlje odmah štetu koju ustanove prilikom dolaska u učionicu, kao i onu štetu koja se učini za vreme nastave, odmora ili po završenoj nastavi, pre odlaska kući,

– za vreme odmora čuvaju stvari učenika, provetravaju učionicu i obavljaju ostale poslove neophodne za početak narednog časa,

– donose nastavna sredstva, učila i pribor po nalogu predmetnog nastavnika,

– prijavljuju nastavnicima odsutne učenike radi evidentiranja,

– poslednji napuštaju učionicu, ustanovljavaju ispravnost inventara, gase svetlo, zatvaraju prozore i prikupljaju eventualno zaboravljene stvari učenika, koje predaju dežurnom osoblju škole,

– vode računa o čistoći i redu u učionici,

– obavljaju i druge poslove po nalogu odeljenjskog starešine ili predmetnog nastavnika.

 

Član 13

 

Dežurni nastavnici dolaze u školu 15 (petnaest) minuta pre početka prvog časa, a ostali 10 (deset) minuta pre početka svog časa.

 

Član 14

 

Ako nastavnik zakasni i ne dođe na čas 10 (deset) minuta od početka časa, dežurni učenik obaveštava o tome dežurnog nastavnika.

Do dolaska nastavnika ili njegovog zamenika, učenici ostaju u učionici i u miru se pripremaju za taj čas.

Ako nastavnik ne dođe, a zamena se ne može obezbediti, učenici ostaju u učionici i pripremaju se za naredni čas.

Do kraja časa učenici ne smeju napuštati svoja mesta i učionicu.

Redari su obavezni da vode računa o disciplini.

Samovoljno napuštanje učionice nije dozvoljeno i podleže izricanju odgovarajuće mere.

 

Početak i završetak nastave

 

Član 15

 

Početak i završetak časa, kao i vreme ulaženja u školsku zgradu i učionice objavljuje se zvonjenjem, prema utvrđenom rasporedu.

Između časova predviđeni su odmori u trajanju od 5 minuta sem velikog odmora od 20 minuta Za vreme svih odmora, izuzev odmora koji traje 5 minuta, učenici izlaze iz učionice i ostaju u hodniku ili dvorištu, zavisno od vremenskih prilika.

Učenici mogu izaći iz zgrade, odnosno dvorišta samo za vreme trajanja odmora od 20 minuta uz dozvolu dežurnog nastavnika.

Za vreme odmora učenici su dužni da održavaju disciplinu, da čuvaju školsku imovinu i da vode računa o svom ugledu i ugledu škole.

Za vreme odmora dežurni učenici (redari) treba da otvore prozore, obrišu tablu, pripreme pribor za izvođenje nastave na sledećem času.

Pre povratka učenika sa odmora redari su dužni da zatvore prozore.

 

Član 16

 

Po završetku nastave učenici napuštaju školsku zgradu i dvorište.

Izuzetno, učenici mogu ostati u zgradi, ako je to predviđeno planom rada škole.

 

Član 17

 

Učenici prilikom odlaska iz škole odnose sve svoje stvari.

 

Odsustvovanje učenika sa nastave

 

Član 18

 

Odsustvovanje učenika sa pojedinog časa odobrava predmetni nastavnik. Odsustvovanje učenika sa nastave u toku dana odobrava odeljenski starešina.

Ostala odsustvovanja sa nastave odobravaju se na osnovu odredaba Statuta škole.

 

III PRAVA, OBAVEZE I ODGOVORNOST UČENIKA

 

  1. a) Prava učenika

 

Član 19

 

Ustanova je dužna da obezbedi prava učenika u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (dalje: Zakon) i drugim posebnim zakonima, Statutom i drugim opštim aktima škole.

Škola je dužna da obezbedi ostvarivanje prava učenika, a naročito pravo na:

1) kvalitetan obrazovno-vaspitni rad;

2) uvažavanje ličnosti;

3) svestrani razvoj ličnosti;

4) zaštitu od diskriminacije i nasilja;

5) blagovremenu i potpunu informaciju o pitanjima od značaja za njegovo školovanje;

6) informacije o njegovim pravima i obavezama;

7) podnošenje prigovora i žalbe na ocenu i na ostvarivanje drugih prava po osnovu obrazovanja;

8) slobodu udruživanja u različite grupe, klubove i organizovanje učeničkog parlamenta;

9) učestvovanje u radu organa škole, u skladu sa Zakonom;

10) pokretanje inicijative za preispitivanje odgovornosti učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu ukoliko njegova prava nisu ostvarena.

Pravo učenika je da podnese prijavu direktoru škole u slučaju neprimerenog ponašanja zaposlenih prema učeniku, u roku od 15 dana od nastupanja slučaja i o njegovoj prijavi odlučuje direktor škole u skladu sa Zakonom.

Zaposleni u ustanovi dužan je da prijavi direktoru, odnosno organu upravljanja kršenje prava učenika.

 

  1. b) Obaveze i odgovornosti učenika

 

Član 20

 

Obaveze učenika utvrđene su Zakonom ili opštim aktom škole, u skladu sa Zakonom i za njih učenik je dužan da odgovara, na način i po postupku koji su za to utvrđeni Zakonom, posebnim zakonima, Statutom i drugim opštim aktom škole.

Učenik ima obavezu da:

1) redovno pohađa nastavu i izvršava školske obaveze;

2) se pridržava ovih pravila, odluka direktora, nastavnika i ostalih organa škole;

3) savesno radi na usvajanju znanja, veština i vrednosti propisanih školskim programom;

4) ne ometa izvođenje nastave i ne napušta čas bez prethodnog odobrenja nastavnika;

5) poštuje ličnost drugih učenika, nastavnika i ostalih zaposlenih u školi;

6) blagovremeno pravda izostanke;

7) čuva imovinu škole i čistoću i estetski izgled školskih prostorija.

Učenik može da odgovara samo za povredu obaveze koja je u vreme izvršenja bila propisana posebnim zakonom ili opštim aktom.

Učeniku je zabranjeno da:

– unosi oružje, oruđe i druga sredstva kojima se mogu naneti ozlede, ugroziti život učenika i zaposlenih, odnosno naneti šteta školskoj i ličnoj imovini;

– puši u prostorijama škole;

– unosi, odnosno koristi alkohol, opijate, narkotička sredstva i druga sredstva sa psihoaktivnim dejstvom;

– samovoljno rešava međusobne sukobe upotrebom oružja, oruđa i fizičke sile;

– koristi pejdžer i mobilni telefon za vreme održavanja nastave i drugog oblika rada.

 

 

IV ODNOSI MEĐU UČENICIMA

 

Član 21

 

Odnosi među učenicima zasnivaju se na međusobnoj saradnji i pomoći, drugarstvu, prijateljstvu, uvažavanju i poštovanju ličnosti i pristojnom ophođenju.

Međusobne nesporazume i sukobe učenici rešavaju u okviru odeljenske zajednice, uz posredovanje odeljenjskog starešine, psihologa, odnosno pedagoga ili dežurnog nastavnika.

Učenici su dužni da se pristojno ponašaju prema nastavnicima i ostalim zaposlenima u školi.

Međusobne nesporazume i sukobe učenika i nastavnika rešava direktor škole u saradnji sa školskim psihologom, odnosno pedagogom.

Učenik koji se neprimereno, grubo, agresivno i nekulturno ponaša prema učenicima, zaposlenima i trećim licima, podleže disciplinskoj odgovornosti, u skladu sa Zakonom i Statutom škole.

 

Član 22

 

Ponašanje starijih i fizički jačih učenika prema mlađim, slabijim, bolešljivim i učenicima – deci bez roditeljskog staranja treba da bude takvo da im ublaži njihovo stanje, a naročito adaptacione probleme i teškoće u socijalnim kontaktima.

 

V LIČNI IZGLED UČENIKA

 

Član 23

 

Učenici su dužni da u školu dolaze uredni, u pristojnoj odeći, sa pristojnim frizurama, odnosno podšišani i obrijani (propisati eventualne zabrane nošenja nakita i drugih skupocenih predmeta i slično).

 

VI UČEŠĆE UČENIKA U DEOBI OBROKA

 

Član 24

 

Dopunski mlečni ili puni obroci izdaju se učenicima u trpezariji, odnosno drugoj pogodnoj prostoriji.

Dopunski mlečni obroci izdaju se učenicima za vreme velikog odmora, a puni obroci po završenoj prepodnevnoj nastavi.

 

Član 25

 

Učenici učestvuju u obavljanju poslova školske kuhinje po uputstvu zaduženog nastavnika za kuhinju, odnosno dežurnog nastavnika.

 

Član 26

 

Nadzor pri izdavanju i korišćenju obroka vrši dežurni nastavnik.

U vršenju nadzora dežurni nastavnik se naročito stara o:

– blagovremenoj raspodeli i upotrebi obroka,

– higijenskom i kulturnom izdavanju i korišćenju obroka,

– higijeni ruku učenika,

– redu i disciplini učenika za vreme prijema i korišćenja obroka.

Dežurnom nastavniku pomažu za to određeni učenici.

 

Član 27

 

Radnu odeću obavezno mora da nosi:

– zaposleni na pripremi i izdavanju obroka,

– zadužen nastavnik za kuhinju, odnosno dežurni nastavnik,

– dežurni učenici, kao i

– druga lica koja neposredno obavljaju poslove u školskoj kuhinji (na primer: ekonom školske kuhinje, nabavljač i dr.).

 

Član 28

 

Radna odeća se sastoji od radnog mantila ,odnosno vidljivog obeležja-oznake da se radi o dežurnom licu

 

VII PRAVA I OBAVEZE UČENIKA U VEZI SA ZAŠTITOM NA RADU

 

Član 29

 

Učenik ima prava i obaveze, u vezi sa zaštitom na radu:

– da se pre početka rada u školskoj radionici, hemijskoj laboratoriji, školskoj kuhinji i drugim mestima gde može doći do povrede, upozna sa odredbama pravilnika o zaštiti na radu učenika i zaposlenih i merama zaštite na radu,

– da bude upoznat sa opasnostima na radu,

– da se služi ličnim zaštitnim sredstvima i ličnom zaštitnom opremom za odgovarajuće poslove, da ih namenski koristi i sa njima pravilno rukuje i održava u ispravnom stanju,

– da poslove koje obavlja vrši sa potrebnom pažnjom, radi obezbeđenja svog, kao i života i zdravlja i drugih učenika i zaposlenih,

– da prijavi ako ima neki zdravstveni nedostatak ili boluje od bolesti koja se ne može običnim pregledom ustanoviti, a može imati uticaja na njegovu bezbednost ili bezbednost drugih,

– da odgovorno lice odmah obavesti o kvarovima koje je prouzrokovao ili ih je primetio, a koji bi mogli da ugroze bezbednost učenika i zaposlenih,

– da odbije izvođenje nastave ako mu preti neposredna opasnost po život ili zdravlje zbog toga što nisu sprovedene odgovarajuće mere – sve dok se ti nedostaci ne otklone.

 

VIII UČEŠĆE UČENIKA I ZAPOSLENIH U PROTIVPOŽARNOJ ZAŠTITI

 

Član 30

 

Radi očuvanja života učenika i zaposlenih i imovine škole, učenici i zaposleni se osposobljavaju za rukovanje uređajima, opremom i drugim sredstvima namenjenim za gašenje požara i spasavanje ljudi i imovine.

 

Član 31

 

Osposobljavanje učenika i zaposlenih sprovodi škola uz saradnju i stručnu pomoć vatrogasnih organizacija.

 

Član 32

 

Učenici i zaposleni obavezni su da sprovode propisane protivpožarne mere, a naročito:

– da se upoznaju sa požarnim opasnostima i da stalno sprovode mere za zaštitu od požara,

– da, kada primete požar, najhitnije obaveste zaduženog za poslove protivpožarne zaštite, kao i da učestvuju u gašenju požara.

 

IX ZABRANA PUŠENJA I UNOŠENJA EKSPLOZIVNOG MATERIJALA

 

Član 33

 

Zabranjeno je pušenje u školskoj zgradi i dvorištu.

Član 34

 

Zabranjeno je unošenje u školsku zgradu i dvorište eksplozivnog materijala, oružja, kama, bodeža, kao i drugih opasnih stvari.

 

X OBEZBEĐENJE IMOVINE ŠKOLE

 

Član 35

 

Inventarski predmeti (računari, pisaće mašine, računske mašine i dr.), nastavna sredstva, učila (dijaprojektori, mikroskopi i dr.), kao registraturski materijal (predmeti u radu, skice, projekti i dr.), ne smeju se iznositi iz škole bez odobrenja direktora ili drugog ovlašćenog radnika (sekretara).

 

Član 36

 

Iznošenje radne odeće tehničkog i pomoćnog osoblja iz kruga škole dozvoljeno je samo radi pranja.

 

Član 37

 

Po završetku radnog vremena svi pečati, štambilji, žigovi, vrednosni papiri, kao i ostali registraturski materijal moraju biti zaključani i obezbeđeni.

Naročito se obezbeđuju dnevnici rada i ostala evidencija o učenicima i zaposlenima.

Po završetku rada kase, ormari, plakari, stolovi, sve prostorije i školska zgrada, obavezno se zaključavaju.

 

XI VREME RADA SEKRETARIJATA I BIBLIOTEKE SA UČENICIMA

 

Član 38

 

Sekretarijat škole prima učenike svakog radnog dana u vremenu od 11 do 13 časova.

Eventualni sporovi između osoblja sekretarijata i učenika prijavljuju se direktoru (pomoćniku) škole, koji preduzima neophodne mere da okonča spor. Po potrebi pokreće se disciplinski postupak.

 

Član 39

 

Obaveštenja učenicima škole daju se preko školske razglasne stanice, po pravilu, za vreme odmora, ili na drugi pogodan način (oglasna tabla, knjiga saopštenja i sl.).

Sredstva oglašavanja mogu da koriste i učeničke organizacije, uz prethodnu dozvolu direktora škole.

 

Član 40

 

Biblioteka škole radi sa učenicima svakog radnog dana u vremenu od 9 do 15 časova.

Čitaonica škole (ako je ima) radi u vremenu od 9 do 19 časova.

 

XII PRIJEM I KRETANJE STRANACA I DRUGIH LICA U ŠKOLI

 

Član 41

 

Dolazak i poseta stranih državljana mogući su samo po odobrenju direktora škole, uz prethodno dobijeno odobrenje nadležnog državnog organa.

 

Član 42

 

Strani državljanin (u daljem tekstu: stranac) ne može ući u zgradu škole pre nego što bude prijavljen direktoru škole.

 

Član 43

 

Direktor škole ili lice koje on odredi, prati stranca u obilasku škole, a ako stranac ostaje duže određuje zaposlenog koji će se o njemu starati za vreme dolaska i posete školi.

 

Član 44

 

Direktoru škole prijavljuje se svako neprijateljsko i nedozvoljeno ponašanje stranca.

 

Član 45

 

Za vreme boravka u školi stranci su dužni da se pridržavaju zakona, drugih propisa i odluka škole, (npr. koje se odnose na čuvanje državne, poslovne, službene i profesionalne tajne i sl.)

 

Član 46

 

Građanina i predstavnika drugih organizacija koji dolaze u školu po ličnom ili službenom poslu – vratar, odnosno dežurni učenik upućuje, odnosno odvodi u odgovarajuću službu škole.

Po završetku posete dežurni prati stranku do izlaza iz školske zgrade.

 

Član 47

 

U školu se van radnog vremena može ulaziti samo uz prethodnu najavu domaru, odnosno dežurnom zaposlenom ili učeniku škole.

 

Član 48

 

Zabranjen je boravak i kretanje zaposlenih u prostorijama škole posle radnog vremena, osim ako se ne radi o produženom radu ili ako je zaposleni došao i ostao da obavi određeni posao, po prethodnom nalogu, odnosno odobrenju direktora škole.

 

Član 49

 

Po završetku posla zaposleni je dužan da se javi dežurnom prilikom izlaska iz školske zgrade.

Odlazak se evidentira u odgovarajućoj evidenciji poseta i boravka zaposlenih u školi.

 

Član 50

 

Grupne posete školi dozvoljene su samo po odobrenju direktora škole.

 

Član 51

 

Ako učenička organizacija želi da održi posle nastave sastanak ili da razvija neku drugu aktivnost, treba da se obrati direktoru (sekretaru) škole, radi dobijanja saglasnosti i obaveštenja dežurnog zaposlenog, odnosno učenika.

 

XIII PRAVILA PONAŠANJA NASTAVNIKA I OSTALIH ZAPOSLENIH U ŠKOLI

 

Član 52

 

Dužnosti nastavnika su da:

– dolazi u školu najkasnije 10 minuta pre početka nastave i drugih oblika rada;

– odlazi na vreme na časove;

– radi blagovremenog organizovanja zamene na vreme obavesti o svom izostajanju: direktora škole, sekretara ili rukovodioca smene;

– koristi opremu i inventar škole, kao i ostali potrošni materijal samo u službene svrhe;

– pribavi odobrenje direktora škole za iznošenje važnih dokumenata škole, kao i drugih nastavnih sredstava;

– dolazi na nastavu prikladno odeven i da svojim izgledom vaspitno deluje na učenike;

– poštuje raspored dežurstva koji mu odredi direktor.

 

Član 53

 

Nastavniku je u školi zabranjeno da:

– unosi oružje, oruđe i druga sredstva kojima se mogu naneti ozlede, ugroziti život učenika i zaposlenih, odnosno naneti šteta školskoj i ličnoj imovini;

– puši u prostorijama škole, osim u za to određenim mestima;

– unosi, odnosno koristi alkohol, opijate, narkotička sredstva i druga sredstva sa psihoaktivnim dejstvom;

– samovoljno rešava međusobne sukobe upotrebom oružja, oruđa i fizičke sile;

– koristi pejdžer i mobilni telefon za vreme održavanja nastave i drugog oblika rada.

 

Član 54

 

Dežurni nastavnik dužan je da:

– dođe na posao 20 (dvadeset) minuta pre početka nastave;

– vodi uredno knjigu dežurnog nastavnika i u nju upisuje promene koje su od značaja za život i rad u školi;

– obezbedi za vreme dežurstva nesmetano izvođenje nastave i stara se o ponašanju učenika u toku svog dežurstva;

– obavesti direktora o nedolasku (izostanku) nastavnika na nastavu radi obezbeđivanja zamene za odsutnog nastavnika.

 

Član 55

 

Odeljenjski starešina dužan je da:

– brine o ukupnom radu i uspehu svojih učenika;

– vodi uredno dnevnik rada, odnosno razrednu knjigu i drugu propisanu evidenciju o obrazovno-vaspitnom radu;

– blagovremeno prati ostvarivanje rasporeda časova u svom odeljenju i upozorava nastavnike koji neuredno vode evidenciju;

– pravda izostanke učenika na osnovu lekarskog opravdanja školskog lekara ili opravdanja roditelja, odnosno staratelja učenika;

– upisuje obaveštenja za roditelje, odnosno staratelje u đačku knjižicu i vrši kontrolu da li su oni primili obaveštenje;

– sarađuje sa roditeljima, odnosno starateljima učenika i obaveštava ih o ponašanju, izostancima i uspehu učenika i pruža informacije o drugim aktivnostima škole;

– brine o učenicima svog odeljenja za vreme ekskurzija, izleta, kulturnih manifestacija, sportskih i drugih vannastavnih aktivnosti učenika.

 

Član 56

 

Međusobni odnosi nastavnika, ostalih zaposlenih u školi i učenika treba da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju, razumevanju i saradnji u ostvarivanju vaspitne uloge škole.

 

Član 57

 

Dužnosti stručnih saradnika (školskog psihologa, pedagoga, bibliotekara i drugih) jesu da:

– dolaze u školu najkasnije 10 minuta pre početka radnog vremena;

– obaveste direktora škole o izostajanju sa posla;

– ostvaruju saradnju sa nastavnicima i direktorom škole;

– ostvaruju saradnju sa učenicima i roditeljima, odnosno starateljima učenika;

– izvršavaju druge obaveze utvrđene Programom rada stručnih saradnika u školi.

 

Član 58

 

Dužnosti zaposlenih na pomoćno-tehničkim poslovima su da:

– održavaju čistoću školskih prostorija, dvorišta i sportskih terena;

– pomažu u radu dežurnom nastavniku;

– dežuraju prema utvrđenom rasporedu i smenama i ne udaljavaju se sa radnog mesta bez dozvole sekretara škole;

– dostavljaju potreban materijal za nastavu;

– obavljaju svoje poslove u okviru radnog mesta;

– preduzimaju mere u saradnji sa dežurnim nastavnikom da se očuva red i mir, posebno bezbednost učenika, zaposlenih u školi i imovina škole;

– svakodnevno pregledaju učionice, radionice i ostale prostorije u školi,

– utvrđuju stanje objekta i opreme i o tome obaveštavaju sekretara škole;

– preduzimaju sve mere da se, po završetku rada, obezbede i zaključaju objekti škole, pogase svetla, provere vodovodne, grejne i druge instalacije.

 

XIV PRAVILA PONAŠANJA RODITELJA, ODNOSNO STARATELJA UČENIKA I TREĆIH LICA

 

Član 59

 

Roditelj, odnosno staratelj učenika dužan je da:

– prati ponašanje, učenje i uspeh svog deteta, odnosno redovno se informiše o tome;

– sarađuje sa odeljenskim starešinom;

– poštuje naloge i predloge dežurnog nastavnika;

– sarađuje sa predmetnim nastavnikom;

– redovno prisustvuje roditeljskim sastancima;

– pruža pomoć školi u ostvarivanju vaspitnog rada;

– doprinosi ostvarivanju planiranih zadataka škole, poboljšanju uslova života i rada.

 

Član 60

 

Škola ne može da prikuplja finansijska sredstva od učenika bez saglasnosti njegovog roditelja, odnosno staratelja.

 

Član 61

 

Lice koje nije zaposleno u školi dužno je da na ulaznim vratima pokaže ličnu kartu, službeni poziv ili drugu ispravu radi svoje identifikacije.

 

XV ZAVRŠNE ODREDBE

 

Član 62

 

Za sprovođenje ovih pravila odgovoran je direktor škole.

 

Član 63

 

Ova pravila stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli škole.

 

 

 

 

PREDSEDNIK ŠKOLSKOG

Broj ___________                                                                                            ODBORA

U Kotraži , dana 12.03.2007 godine                                                ________________________

(Ime i prezime)

 

адреса

Котража,  32235 Котража

Telefon i E-mail

032 856 113   mail    oskotraza@gmail.com

Директор школе

Милан Сарић